Area 51 is een van de geheimste plaatsen ter wereld: 9 dingen die je nog niet wist

door Skip

23 Mei 2018

Area 51 is een van de geheimste plaatsen ter wereld: 9 dingen die je nog niet wist
Advertisement

Area 51 is een uitgestrekt Amerikaans militair terrein dat 150 kilometer ten noordwesten van Las Vegas ligt in de staat Nevada. De geruchten die circuleren gaan over de geheimzinnigheid die altijd rondom dit gebied heeft gehangen. Het bestaan werd dan ook altijd maar vagelijk toegegeven door de Amerikaanse regering. Pas recentelijk hebben enkele functionarissen de bevoegdheid gekregen om te mogen zeggen dat het gebied is bedoeld voor experimenten met moderne militaire technologische apparaten, maar dat was niet voldoende om degenen die talloze complot- en ufo-theorieën bezigen, te laten verstommen.

9 dingen die je niet wist over Area 51

9 dingen die je niet wist over Area 51

Tim1337/WIkimedia

  1. Het bestaat echt. Area 51 speelde een rol in talloze films en complotheorieën, daardoor denken veeel mensen dat deze plek gewoon maar is verzonnen. Echter is het gebied officieel erkend in 2013, toen voor de eerste keer de naam en de positie werd bevestigd op de kaart. In datzelfde jaar is onthuld dat het gebied is bedoeld voor militaire technologieën en voertuigen.

  2. Er wordt gedacht dat er een link is met aliens. De reden waarom deze link wordt gelegd is te herleiden tot de geheimzinnigheid die dit gebied altijd heeft omringd en tot de vage houding van de regering zelf. Het verhaal over een object dat lijkt op een vliegende schotel, die op een nabijgelegen ranch was neergekomen en toen naar het gebied werd gebracht voor de nodige inspectie ging de geschiedenisboeken in: in de eerste instantie zeiden ze dat het om een weerballon ging, maar jaren later werd er in een officieel rapport toegegeven dat dit een voertuig was voor grote hoogtes om geluidsgolven van nucleaire tests van de Sovjets mee te testen.
  3. Wie een grens overgaat riskeert een zware straf. Voorbijgaan aan de borden die overal en nergens staan in de buurt van het gebied, is een serieuze aangelegenheid. Je riskeert een gevangenisstraf tot wel zes maanden en duizend dollar boete. Het zijn vooral toeristen die de wet willen tarten die in grote getale in de omliggende gebieden en dorpen aanwezig zijn. De toestroom van nieuwsgierigen uit heel de wereld is een inkomstenbron die niet mag worden onderschat, zo hebben sommige dorpen namelijk hun straatnamen verandert met UFO-thema. Heb jij ooit de Extraterrestrial Highway (Buitenaardse snelweg) afgereden?

Advertisement
NASA/Wikimedia

NASA/Wikimedia

4. Er stiekem binnengaan is onmogelijk. De beveiligingssystemen die het gebied beveiligen tegen eventuele indringers zijn van uiterst hoog niveau. Controles worden uitgevoerd door soldaten in camouflagetenue en staan over heel het gebied gepositioneerd, en door spionagevliegtuigen die alles vastleggen wat er binnen en buiten het gebied gebeurt.

5. De modernste anti-spionagetechnologie is er getest. In het Area 51 hebben ze in de jaren 50 de eerste drone laten vliegen die werd gebruikt om de Kaspische Zee te surveilleren en de geheime stellingen van de Sovjets te kunnen vinden. Daarna volgden tests op spionagevliegtuigen die zijn ingezet in de Vietnamoorlog en op het eerste vliegtuig onzichtbaar voor de radar. Er wordt gezegd dat het zeer waarschijnlijk is dat hier ook de Blackhawk-helikopter is getest, die is gebruikt om bij de schuilplaats van Bin Laden te komen waar hij toen gevangen is genomen.

6. Medewerkers van Area 51 hebben de theorieën over UFO's aangewakkerd: toen in de jaren 50 de eerste vliegtuigen werden getest die niet zichtbaar waren op de radar, kwam het van pas om de volkse ufoverhalen te voeden dan om geheime projecten te onthullen. In de jaren die volgden werden door burgers vreemde verschijnselen in de luch waargenomen, zowel 's nachts als overdag, die al bekend waren bij de legertroepen in de Area. Het waren niets anders dan de vliegtuigen die onzichtbaar waren voor de radar, die tot achttienduizend meter hoogte konden komen (vergeleken met de 6 kilometer waar lijnvluchten vliegen). Door de zonnestralen die ook werden opgevangen door vliegtuigen toen het aan de grond al nacht was, lieten de romp glimmen en werd de toeschouwer gefopt en dacht deze een UFO dichterbij te zien komen.

Sansculotte/Wikimedia

Sansculotte/Wikimedia

7. Gebouwd in 1955. In dat jaar was de CIA op ziek naar een terrein om militaire tests op uit te voeren. Het koos voor het terrein rondom Groom Lake, een uitgedroogd zoutmeer, dat in de Tweede Wereldoorlog al de locatie was van een schietbaan. Het gebied was dermate afgelegen dat het niet makkelijk was om er te komen.

8. De herkomst van de naam. De naam Area 51 werd strategisch gekozen: het heeft geen precieze betekenis, tenminste, die is niet bekend, maar er wordt gezegd dat deze naam gekozen om niet iets in je op te laten komen in het bijzonder. Een steriele, kille en betekenisloze naam zou eraan bijgedragen hebben dat het gebied geheim bleef.

9. Het is op dit moment nog in gebruik. Area 51 wordt nog steeds gebruikt voor dezelfde doeleinden die het had sinds het in leven was geroepen. Het is niet bekend of er ook nog andere area's bij zijn gekomen, maar de zekerheid dat deze nog gebruikt worden kan je krijgen via Google Maps: hier kan je goed onderhouden wegen zien en een aantal groepen gebouwen die er eerst niet waren.

Advertisement