10 fascinerende verlaten plekken en de bijzondere verhalen waar je kunt lezen hoe het zover gekomen is

door Skip

05 Augustus 2018

10 fascinerende verlaten plekken en de bijzondere verhalen waar je kunt lezen hoe het zover gekomen is
Advertisement

Veel mensen laten zich meeslepen door de betovering van verlaten plaatsen. Eigenlijk zijn deze plaatsen het tastbare bewijs van hoe de tijd verstrijkt, hoe een plaats die ooit voor elegantie en geliktheid stond kan verdwijnen onder een dikke laag stof. Er bestaat ook een soort hobby, die van urban explorer, waar je op zoek gaat naar verlaten gebouwen en je dan de eerste bent die daar naar binnengaat na lange tijd.

In dit artikel hebben we 10 van de meest fascinerende verlaten plaatsen verzameld die er zijn in deze wereld, waar je, nadat je er hier mee kennis hebt gemaakt, heen wilt gaan.

Advertisement

1. Hotel de Salto, Colombia

1. Hotel de Salto, Colombia

Petruss/Wikimedia Commons

Het hotel, geopend in 1928, was erg beroemd omdat het een uitvalsbasis was voor de toeristen die op weg waren naar de schitterende Tequendama-watervallen.

Nadat herhaaldelijk meerdere gasten niet lekker werden door water waar vermoedelijk iets mee aan de hand was, zag het hotel jaar na jaar het aantal gasten teruglopen totdat het hotel definitief sloot in 1990.

Het verhaal gaat dat er in het mooie hotel enkele mensen zich van het leven hebben beroofd, en doen er daarom verhalen over het hotel de ronde  van spoken en rusteloze geesten.

Advertisement

2. Molen in Sorrento, Italië

2. Molen in Sorrento, Italië

Mentnafunangann/Wikimedia Commons

De locatie, gebouwd in de tiende eeuw, diende ooit als molen voor de productie van bloem. Vandaag bevindt het zich qua hoogte onder het niveau van de moderne stad en is het daarom mettertijd volledig verlaten. De vallei waar de molen zich in bevindt is behoorlijk vochtig, en dit maakt dat de molen helemaal gesloten werd in 1866.

Vandaag zijn de gebouwen van de molen bijna helemaal overwoekerd met planten en dat maakt de plaats zo mooi: ooit was het een actief middelpunt van het stadsleven, en wonen er nu dieren en zijn er planten.

Moeder Natuur neemt altijd de ruimtes weer terug die de mens van haar heeft gestolen.

3. Koeltoren van de grootste elektriciteitscentrale in België.

3. Koeltoren van de grootste elektriciteitscentrale in België.

Lennart Tange/Flickr

Het gebouw domineert nog altijd de city skyline van Charleroi, maar heeft het op dit moment geen enkele functie. Ooit was de koeltoren een onderdeel van een kolenelektriciteitscentrale en, kon er, gezien de hoogte, 1,8 miljoen liter per minuut worden gekoeld.

Pas begin 2000 werd er ontdekt dat de toren verantwoordelijk was voor 10% van de C02-uitstoot van België, en werd hij daarom definitief gesloten in 2007.

4. Maunsell-forten, Verenigd Koninkrijk

4. Maunsell-forten, Verenigd Koninkrijk

Russss/Wikimedia Commons

Deze forten die zijn gebouwd op de Theems en de Merseyrivier werden gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Engelse leger als uitkijkposten. Direct na het einde van de oorlog werden ze buiten gebruik gesteld en verlaten door alle militaire organisaties. Daarna werden ze illegaal bezet door enkele onafhankelijke radiozenders.

Tegenwoordig zijn de forten volledig verlaten.

5. Ufo-huizen, Taiwan

5. Ufo-huizen, Taiwan

Nick Haung/Flickr

Een wooncomplex dat nooit is afgemaakt en is kort na de start van de bouw in 1980 verlaten. Het moest een resort zijn voor toeristen, maar door gebrek aan geld moest het project worden stilgelegd.

De UFO-huizen zijn gesloopt in 2008 en is het gebied nu helemaal opgeknapt.

Advertisement

6. Militair hospitaal, Duitsland

6. Militair hospitaal, Duitsland

Olygraphie/Wikimedia Commons

Het ziekenhuis in Beelitz-Heilstätten, een stadje niet ver van Berlijn is begin de 20ste eeuw gebouwd om uitsluitend mensen met tuberculose te behandelen. Het is een enorm complex met 60 gebouwen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er een militair hospitaal van gemaakt, maar vonden hier ook enkele experimenten plaats die werden geleid door Nazi-artsen.

Sommige delen van het complex zijn nog actief voor neurologisch onderzoek.

7. Onderzeebootbasis, Rusland

7. Onderzeebootbasis, Rusland

u/Mucking_Fagnets/Reddit

Veel mensen denken dat dit een plaats was waar kernonderzeeërs van het Russische leger werden bewaard. Het bouwwerk bestaat uit twee grote tunnels en talloze gangen waardoor arbeiders en ingenieurs die er werkten, zich konden verplaatsen.

Tegenwoordig is de plek volledig verlaten, en komt er zo nu en dan een urban explorer het spektakel van het bevroren water aanschouwen.

Advertisement

8. Achtbaan, New Jersey

8. Achtbaan, New Jersey

wikimedia commons

Deze locatie was voor vermaak van groot en klein vanaf de jaren zeventig tot 2000. De eigenaar heeft toen geprobeerd om het park te verkopen, maar was geen enkele koper bereid om een behoorlijke som geld op te hoesten voor de renovatie. Sindsdien is het verlaten en in 2012 volledig vernield door orkaan Sandy.

9. De stad Tsjernobyl

9. De stad Tsjernobyl

Hiob/Wikimedia Commons

Niet veel mensen weten dat de stad die zich het dichtst bij de centrale van Tsjernobyl bevindt, die dus het meest heeft geleden onder de ramp, niet de gelijknamige stad Tsjernobyl is (op 18 kilometer afstand), maar Pripjat (3 kilometer). De stad werd geëvacueerd op de dag van de beruchte ramp: 26 april 1986 en is het nooit meer herbevolkt.

Pripjat is een spookstad, bezocht door die mensen die het lukt om aan de beveiligingscontroles te ontsnappen die de toegang tot het gebied belemmeren.

Advertisement

10. Treinstation, Georgië

10. Treinstation, Georgië

Hons084/Wikimedia Commons

Het huidige verlaten station Sukhumi, was ooit een belangrijk knooppunt voor treinen. Het station ging open in 1940; een schitterend centrum in Stalinistische stijl dat werd verlaten begin de jaren negentig tijdens de Georgische burgeroorlog.

Advertisement