Deze video laat zien hoe afgronden worden gevormd als gevolg van erosie, ook door waterleidingen

door Skip

30 Mei 2018

Deze video laat zien hoe afgronden worden gevormd als gevolg van erosie, ook door waterleidingen
Advertisement

Zinkgaten, die technisch gezien 'dolines' heten, lijken uit het niets te ontstaan en vragen veel mensen zich af waarom de grond van het ene op het andere moment open lijkt te willen gaan. Vooral wanneer het dat wil doen in stedelijk gebied en er auto's en bovengrondse constructies worden opgeslokt.

Wat lijkt op een plotse ramp wordt eigenlijk veroorzaakt door het trage slijtende effect van water onder de grond, een proces dat door wetenschappers 'interne erosie wordt genoemd.' 

Advertisement
Deze video laat zien hoe afgronden worden gevormd als gevolg van erosie, ook door waterleidingen - 1

In deze video laat Grady van Practical Engineering, de dynamiek zien die aan de basis staat van sinkholes (verdwijngaten) en legt hij ook uit dat er niet altijd honderd procent natuurlijke oorzaken zijn.

Vooral wanneer steden vorm krijgen komt het door de waterleidingen dat water langzaam de bodem in sijpelt waardoor de situatie wordt gecreëerd dat er als het ware een kleine ondergrondse grot wordt uitgegraven en dat de sinkhole bovengronds opengaat. Helaas kan er dus alleen door voortdurende controle van de leidingen en zorgvuldig onderhoud op dit moment worden voorkomen dat dit fenomeen plaatsvindt.

In de video kan je in een plastic reproductie zien wat er precies gebeurt.

Advertisement