Hoe je kinderen helpt die verslaafd zijn geraakt aan tablets of smartphones - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Hoe je kinderen helpt die verslaafd…
25 handschriften zo PERFECT dat iemand zich verplicht voelde om er een foto van te maken en die te delen met de wereld Deze Oekraïense kunstenares verwijdert make-up bij poppen en ontwerpt de gezichten opnieuw: het eindresultaat is ongelooflijk realistisch

Hoe je kinderen helpt die verslaafd zijn geraakt aan tablets of smartphones

Door Skip Tromp de Haas
3.320
Advertisement

Ervoor zorgen dat je kind geen smartphoneverslaafde wordt tegenwoordig, is makkelijker gezegd dan gedaan. Eerst moet er natuurlijk het goede voorbeeld worden gegeven, maar misschien is het ontwennen nog veel moeilijker voor een volwassene dan voor een kind. Een kind kan overigens makkelijk zijn verslaving ergens anders oppikken, door iemand anders die hem onbewust toestaat de smartphone of tablet uren lang te gebruiken. Maar hoe dus in te grijpen als er sprake is van kinderen die verslaafd zijn geraakt door nieuwe technologie?

foto: Depositphotos

Eerst en vooral is het zaak om te weten wanneer je kunt spreken van een echte verslaving.

Het is zonder twijfel makkelijk om kinderen zoet te houden met tablets of smartphones tijdens een vergadering, in de wachtkamer, of thuis tijdens het koken. Het probleem is dat wat een volwassene gemak oplevert, een probleem kan worden voor het eigen kind.

Kinderen zullen zeer waarschijnlijk ook gaan vragen om de verlichte schermen op andere momenten, en als er niet aan hun verzoek wordt voldaan dan barsten er beslist overdreven reacties los: huilen, gillen, schreeuwen, fratsen. Dit is het duidelijkste signaal waar je uit kunt opmaken dat je kind letterlijk 'tablethonger' heeft.

Er zijn ouders die niet kunnen onderscheiden wanneer de situatie ernstig wordt, ook omdat zij zelf eerst ondergedompeld zijn in hun eigen schermverslaving.

Er is ook ander gedrag dat kan wijzen op het ontwikkelen van een verslaving.

foto: maxpixel.net
 • Ze zijn nerveus en niet netjes wanneer ze hun scherm niet binnen handbereik hebben, en ze meteen relaxen als dit hen wordt gegeven.

 • Hoe lang enkele basiszaken duren, dat verandert, zoals de maaltijd of de nachtrust omdat er zo nodig met de tablet moet worden gespeeld.

 • Ze gaan stiekem op de tablet of smartphone zitten en liegen wanneer dit bekend wordt.

 • Ze onderbreken andere activiteiten (sport, contact met vriendjes, hobby's) om uitsluitend met schermen te spelen.

 • Ze zijn niet meer geïnteresseerd in het sluiten van nieuwe vriendschappen of nieuwe dingen te ontdekken.
Advertisement

Hoe voorkom je dat deze situatie kinderen teveel wordt?

Een ouder kan, sterker nog, die moet stapsgewijs ingrijpen om zijn kind het overmatige tabletgebruik te laten ontwennen. Hier zijn enkele suggesties voor hoe je dat aan kan pakken:

 • Doe meer met kinderen: we kunnen niet van ze verwachten dat ze plotsklaps schermen laten voor wat ze zijn. In het begin moet je de tijd die kinderen besteden aan een tablet naar je eigen hand zetten, oftewel gebruik die tijd om samen met hem of haar samen te zijn. Zo houdt het kind verbinding met de realiteit en wordt er voorkomen dat het weer helemaal de virtuele wereld wordt ingezogen.

 • Gebruik geen negatieve woorden: zinnen als 'nooit meer' 'laatste keer' enzovoorts daar worden kinderen onrustig van, in elk geval. Je krijgt absoluut niks gedaan bij je kind als het nerveus of opgewonden is.

 • Deel de tijd anders in die anders in de smartphone wordt gestoken: als je kind vooral 's avonds de smartphone gebruikt of in het weekend, organiseer dan iets stimulerends op die momenten. Een weekendje weg, een avondje bios...

 • Prikkel zijn nieuwsgierigheid. Kinderen raken vooral dingen aan en voelen meer. Een manier om ze van de tablet af te leiden is door speelgoed te kopen waarbij ze hun handen moeten gebruiken en om ze kennis te laten maken met nieuwe materialen en nieuwe dingen.

 • Voorkom verleidingen. Het is normaal dat je aan de verleiding toegeeft wanneer het verboden voorwerp binnen handbereik ligt. Voorkom dat je je smartphone in het zicht hebt liggen of dat je hem gebruikt in zijn aanwezigheid. Goed voor jou en je kind!

 • Blijf geduldig. Het is heel waarschijnlijk dat kinderen vroeg of laat gaan klieren omdat ze geen tablet in handen hebben. Belangrijk is om vervolgens dan niet je geduld te verliezen. Probeer rustig te blijven, maak duidelijk dat je kind ook iets anders kan doen.

 • Blijf consequent. Houd altijd voor ogen dat je consequent blijft in de regels die je hebt opgelegd. Sta je kind niet toe je smartphone te gebruiken aan tafel wanneer je hem of haar eerder hebt gezegd dat het dit niet mocht doen. Het zou alleen maar voor verwarring zorgen, en maak je duidelijk dat het kind door klieren zijn zin kan krijgen.

Voorkomen is beter dan genezen, om ervoor te zorgen dat je kind niet verslaafd raakt aan schermen moet je eerst zeker weten dat je dit zelf niet bent!

foto: pixabay.com
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt