5 redenen waarom de kinderen van vandaag onbeleefder zouden zijn dan in het verleden, volgens een Engelse oppas - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
5 redenen waarom de kinderen van vandaag…
Vrouwelijke krachtpatsers begin 20ste eeuw: maak kennis met de bodybuildingpioniersters die het opnamen tegen seksisme Liefde gaat voorbij stereotypen: 9 gelukkige koppels die het niet kon schelen wat anderen dachten

5 redenen waarom de kinderen van vandaag onbeleefder zouden zijn dan in het verleden, volgens een Engelse oppas

Door Skip Tromp de Haas
59.760
Advertisement

Kinderen die schreeuwen op straat, die gaan lopen klieren in de supermarkt, en ouders die niet meer weten wat ze moeten doen en voorbijgangers die hen streng en en met schaamte aankijken.

Ook al ben je geen ouder, zal het je vast gebeurd zijn dergelijke taferelen te hebben meegemaakt. Het lijkt erop dat we zo langzaam een beetje de grip aan het verliezen zijn op de opvoeding van onze kinderen. Dat denkt Emma Jenner tenminste, super babysitter en hoofdpersonage in de Amerikaanse realityserie "Take Home Nanny".

Jenner heeft in vijf punten samengevat wat er niet goed is aan de houding van ouders van nu naar hun kinderen toe.

1. Er is geen gemeenschap meer.

In de scene die we zo-even hebben geschetst is niet alleen de houding van de ouders niet op zijn plaats, maar ook de houding van de voorbijgangers en de rest van de maatschappij. Er was een tijd waarin kinderen door heel de buurt werden opgevoed, door heel de volwassen gemeenschap die voelde het recht te hebben om de een of andere raddraaier een standje te geven of te berispen als deze te ver ging in het openbaar. Maar vandaag zijn zelfs leraren bang om hun gezag te laten gelden om niet te maken te krijgen met de woede van overbeschermende ouders. Het resultaat is dat ouders aan zichzelf zijn overgelaten, met een 'probleem' dat alleen van hen is en bij andere alleen strenge blikken veroorzaakt of medelijden oproept.

2. We vinden alles maar goed

foto: pxhere

Kinderen begaan vele stommiteiten en dat is normaal, het zijn kinderen. Als zij perfect waren, dan hadden zij niet hoeven op te groeien. Maar, zo meent Emma Jenner, deze verstandige kreet wordt vaak een excuus om hen niets te leren. "Het is een kind, wat doe je eraan", roepen moedeloze ouders. Eigenlijk, juist omdat het kinderen zijn, kunnen ze veel meer leren dan wij denken. Door hen niet corrigeren wanneer zij iets fout doen, missen we de kans om hen te helpen opgroeien, in de misvatting dat dit wel 'vanzelf' gebeurt.

Advertisement

3. De nieuwe 'makkelijke oplossing'

foto: pxhere

Vandaag, dankzij de impact van nieuwe technologieën, is de tijd van verveling of gewoon even ergens op wachten aan het verdwijnen. Waar dit al negatief is voor ouders, die echter nog bepaalde dingen hebben kunnen meemaken, is dit voor kinderen des te erger, die al van heel jongs af aan zijn ondergedompeld in een wereld vol prikkels. Ouders leunen te veel op tablets, computers en iPhones om hun kinderen mee te vermaken, dat voor een verarming zorgt van de relatie die zij als mensen met hen hebben en zij kinderen niet leren hoe zij zelfstandig om moeten gaan met momentjes waar even niks is.

4. We voelen ons gedwongen

We hebben geleerd om meer te luisteren naar de mening van onze kinderen, hun meer krediet te geven. En dat is een (te)goed in een wereld die steeds flexibeler en minder hiërarchisch wordt. Aan de andere kant plannen we heel hun dag vol tot in de kleinste details, onder meer school, sport en buitenschoolse cursussen. Dus, wanneer zij thuiskomen voelen we ons haast schuldig dat we hen zo hebben laten 'stressen' heel de dag en dat al hun wensen die ze dan hebben dan een recht wordt. We moeten inzien dat kinderen niet voor altijd kinderen zullen blijven en dat al hun verplichtingen en taken waar ze mee te maken krijgen op hun leeftijd, zal dienen als proeve voor het leven als volwassene.

5. We verwaarlozen ons eigen leven

foto: pxhere

Het is goed dat kinderen een centrale rol spelen in het leven van ouders, zij kozen er trouwens ook voor om hen op de wereld te zetten. En toch mogen kinderen niet de enige zorg zijn in het leven. Niet alleen omdat het gewoon goed en gezond is om wat tijd voor jezelf te nemen, maar ook omdat dit van belangrijke vormende waarde is. Kinderen laten begrijpen dat mama en papa niet figuren zijn die er alleen zijn voor hun behoeften, maar twee individuen met hun eigen leven, gedachtes en wensen, is waarschijnlijk het doel van ieder opvoedingsproces. Wanneer je geen kinderen meer bent maar echte mensen wordt. 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt