Zijn je kinderen slachtoffer van pesten? Zo kom je hier achter en hoe je tijdig in kan grijpen - Curioctopus.nl
x
Zijn je kinderen slachtoffer van pesten?…
Waarom krijgen we bij het zien van een baby de wens dat we hem 'Op willen eten?' Door je smartphone voor het onderste deel van de lens te plaatsen, kun je

Zijn je kinderen slachtoffer van pesten? Zo kom je hier achter en hoe je tijdig in kan grijpen

14 Juni 2018 • Door Skip
2.012
Advertisement

Kinderen zijn levendig, en het kan gebeuren dat zij onderling botsen met elkaar, soms met woorden, soms met handen. Deze vorm van ruzies mag echt niet worden verward met pesten, dat echter gedrag is dat zich door de tijd heen herhaalt en wordt gedaan bij een kind dat zich een slachtoffer en zich geïsoleerd voelt, en dat vaak in de minderheid is.

Dit leren te herkennen in de vele vormen die dit kan aannemen, het weten te herkennen aan de hand van bepaalde signalen is uiterst belangrijk voor het op tijd kunnen ingrijpen.

Pesten zoals gezegd, kan vele vormen aannemen. Er is psychologisch pesten, waar er voortdurend wordt gedreigd en geïntimideerd, net zolang tot er sprake is van sociale buitensluiting; je hebt fysiek pesten, waar klappen bij komen en zelfs druk die kan worden uitgeoefend in de seksuele sfeer.

Pesters zijn met name op school actief, maar ver van volwassenen, in de gangen, op de sportschool, op binnenplaatsen, en zo verder. Daarom zien ouders en leraren dit niet en is het belangrijk om de indirrecte signalen ervan te herkennen.

Hoe te herkennen:

Hier volgt een lijst van dingen die kunnen worden veroorzaakt door pesten en waar je op moet letten in het leven van je kind:

  • Algemene verandering in het gedrag.
  • Verandering van humeur, overmatig geïrriteerd of chronisch zwaarmoedig zijn.
  • Gestoorde slaap. Moeite met in slaap vallen en heeft vaak nachtmerries.
  • Verstoringen in het eetpatroon. Dwangmatig eten of er is vaak helemaal geen eetlust.
  • Psychosomatische symptomen zoals vaak hoofdpijn en pijn in de darmen.
  • Echte fysieke aanwijzingen zoals schrammen en wondjes die worden weggezet als ongelukjes.
  • School weigeren. Wanneer het gevoel dat kinderen wel eens hebben, dat ze geen zin hebben om naar school te gaan, meer wordt dan dat.
  • Moeite in de omgang met schoolgenoten. Pesters nemen de meest geïsoleerde kinderen in het vizier en dragen bij aan hun isolement.
  • Cijfers gaan naar beneden. Soms kan pesten ook van invloed zijn op de schoolprestaties van het slachtoffer.
  • Let overigens ook op de mobiele telefoon, want als je nog niets zeker weet, kan dat een plek zijn waar pesters actief zijn.
Advertisement

Wat te doen:

foto: Pixabay

Als je hebt ontdekt dat je kind slachtoffer is geworden van pesten dan is het eerste wat je vooral niet moet doen, is hem of jezelf de schuld geven. Het zijn dingen die gebeuren. Het is belangrijk om een klimaat te creëren in huis waar mensen op elkaar kunnen rekenen zodat je kind zich niet veroordeeld voelt en je in vertrouwen kan nemen en je kan vertellen wat hem overkomt. Iedere situatie is anders en is het belangrijk om deze tot in de details te kennen.

Een andere belangrijke stap om te zetten is om met school te gaan praten. Vaak gebeurt dit soort geweld zonder dat leraren en ander schoolpersoneel dit weten. Door hen te vertellen waar en hoe helpt hen om de situatie onder controle te houden. Vraag echter in deze situatie dat ze discreet zijn en stel je kind gerust, want zijn eerste impuls zal zijn dat hij denkt als de 'beschermeling' te worden gezien van leraren, iets wat hem nog impopulairder zal maken.

Wat belangrijk is bij het opgroeien van je kind is dat het leert om zich op een assertieve en zelfverzekerde manier te verhouden met de mensen die hij om zich heen heeft en dat hij voldoende relationele vaardigheden leert te ontwikkelen zodat elke vorm van 'slachtoffer worden' en buitensluiting kan worden voorkomen. Als er al een lopende pestsituatie aan de gang is, moet je kind leren de belagers te negeren, om hen niet de voldoening te geven door te gaan huilen of proberen te ontkomen. Vaak beginnen deze situaties met verbale agressie die zo nu en dan optreedt, waar het verstandiger is om daar niet op in te gaan.

Als er sprake is van ernstiger geweld, moet er natuurlijk niet worden getwijfeld om de directie van school te contacteren, of indien nodig de autoriteiten.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt