10 dingen over genen waarvan je dacht dat deze waar waren, maar die eigenlijk wetenschappelijk ongefundeerd zijn - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
10 dingen over genen waarvan je dacht…
Kan je iemand met opzet verliefd op je laten worden? Volgens de wetenschap wel 12 slimme trucs om je huis koeler te maken ZONDER ventilator

10 dingen over genen waarvan je dacht dat deze waar waren, maar die eigenlijk wetenschappelijk ongefundeerd zijn

1.126
Advertisement

Er zijn veel gemeenplaatsen die brede ingang hebben gevonden als onweerlegbare feiten en als zodanig bij de massa worden afgeleverd, met name via social media. Door de ruime toegang tot hedendaagse communicatiemiddelen en het gebrekkige gevoel van verantwoordelijkheid bij degene die hier gebruik van maakt, zorgt dit ervoor dat er helaas onjuiste en leugenachtige informatie wordt verspreid, zeker wanneer het op wetenschappelijke onderwerpen aankomt. Dit gaat ook op voor bepaalde uitspraken over genetica, oftewel de wetenschap die de werking van erfelijkheid bestudeert, waarmee biologische eigenschappen van de ene op de andere generatie worden doorgegeven.

Laten we samen enkele mythes over genen ontkrachten.

1. Halfbloedjes zijn de mooiste.

ONWAAR. Een mix van genen zorgt simpelweg voor een meer solide immuunsysteem dat volgens wetenschappers de ware reden zou zijn waarom deze mensen als aantrekkelijker worden gezien, met andere woorden dat zij voor een gezonder nageslacht kunnen zorgen.

Bronnen: https://www.psychologytoday.com/intl/articles/200601/mixed-race-pretty-face

2. Kanker is erfelijk

foto: pixabay.com

WAAR EN ONWAAR. Slechts 5 tot 10% van de kankergevallen wordt veroorzaakt door genen, zoals bijvoorbeeld maagkanker, darmkanker, borstkanker, eierstokkanker, longkanker, huidkanker en acute leukemie. Voor de rest is alleen een zekere aanleg voor het krijgen van tumoren erfelijk.

Bron: https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/genetics/family-cancer-syndromes.html

Advertisement

3. Het perfecte DNA luidt het gouden tijdperk van de mens in.

foto: pixabay.com

ONWAAR. Dat DNA mutabel is, een onlosmakelijk aspect van DNA, die veranderlijkheid is eigenlijk een toevallige fout die wordt gemaakt tijdens het doorgeven van genen en dat voor diversiteit zorgt in de natuurlijke selectie. Als DNA echt perfect was, dan zou er geen diversiteit zijn, dus zelfs ook geen evolutie, en zou het dus het einde van de mens inluiden, niet het gouden tijdperk.

Bron:https://www.youtube.com/watch?v=1rcDU6ypofo

4. Persoonlijkheid erf je van je ouders

WAAR EN ONWAAR. Je karakter is het resultaat van je genenmix - die ook uniek is vergeleken met die van je ouders - als ook van de omgeving om je heen en de situaties die je meemaakt. Het is echter evengoed waar dat sommige genen een grotere kans maken om te worden geërfd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan prikkelbaarheid, neiging tot gokken, communicatievermogen, extreme sporten en neuroticisme.

Bron: https://study.com/academy/lesson/is-personality-genetic-dnas-influence-on-temperament.html

5. Alle psychische aandoeningen zijn erfelijk

ONWAAR. Het is niet de psychische aandoening die wordt geërfd maar meer de mogelijkheid om hem ook te krijgen. Kinderen bijvoorbeeld, met een depressieve ouder hebben dubbel zo veel kans om een depressie te krijgen, in geval van een bipolaire stoornis is die kans vier keer groter en acht keer zo groot in geval van schizofrenie.

Bron: https://www.bbc.com/news/magazine-36228055

6. Er bestaat een homo-gen

foto: pixabay.com

ONWAAR. Hoewel het waar is dat er in de wetenschappelijke wereld nog niet met zekerheid de biologische en culturele factoren zijn vastgesteld die de seksuele oriëntatie bepalen, zijn ze het er ook over eens dat er geen homo-gen bestaat.

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Biology_and_sexual_orientation

7. Na een oorlog worden meer jongens geboren

foto: pixabay.com

ONWAAR. Het menselijk genoom is totaal onverschillig tegenover oorlogssituaties.

Bronnen: https://www.popsci.com/consent.php

8. Door het genoom te analyseren kan je etnische identiteit worden achterhaald

ONWAAR. Het wel of niet behoren tot een bepaalde etnische groep wordt niet door je genen bepaald maar uitsluitend door opvoeding, tradities, familie en andere cultureel specifieke zaken. Dat wil zeggen dat etniciteit een cultuurgegeven is en niet genetisch.

Bron: https://choice.npr.org/index.html?origin

9. Je intelligentie wordt bepaald door chromosoom X

foto: pixabay.com

ONWAAR. Dat blijkt uit gegeven dat als dit wel zou kloppen dat vrouwen dan - die twee X-chromosomen hebben, twee keer zo slim zouden zijn dan mannen.

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/X_chromosome

10. Alcoholverslaving krijg je van je ouders

foto: pixabay.com

DEELS WAAR. Genen en je omgeving wegen procentueel even zwaar mee in het veroorzaken van een alcholverslaving bij iemand.

Bron: https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/familyhistory/famhist.htm

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt