12 van de diepste en meest spectaculaire afgronden op aarde - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
12 van de diepste en meest spectaculaire…
14 foto's die je doen beseffen hoe erg de dingen veranderd zijn in 100 jaar Wetenschappers reconstrueren de gezichten van enkele historische figuren in 3D

12 van de diepste en meest spectaculaire afgronden op aarde

Door Skip Tromp de Haas
6.541
Advertisement

Dat gevoel van het sublieme dat de mens ervaart als hij voor iets immens staat, komt door het enorme verschil in verhouding tussen hem en bepaalde formaten, zeker als dit om zaken in de natuur gaat. Het gaat hier om afmetingen waarvan het moeilijk is daar een plaatje van te maken in het hoofd en van daar komt dat unheimische gevoel vandaan waar je gewoon de rillingen van krijgt. Zoals bijvoorbeeld bij deze afgronden die zijn verspreid over heel de wereld. Via de foto's kan je een idee krijgen hoe groot ze zijn, maar om de dieptes ervan te 'kunnen zien' moet je je ogen dicht doen het je voor proberen te stellen!

1. Het zinkgat van de Duivel, Texas 15 meter doosnee. 120 meter diep.

Het Devil's Sinkhole" bevindt zich in het natuurreservaat Rocksprings in Texas. Erin gaan is ten strengste verboden. In de zomer komen er miljoenen vleermuizen uit de diepten der aarde.

2. Samwill Sink, Bahama's: 17 meter doosnee, 33 meter diep

Op de Bahama's bevindt zich de Samwill Sink, een zinkgat van 33 meter diep en archeologisch zeer interessant. Onderzoekers hebben er schildpaddenschilden van meer dan tweeduizend jaar geleden gevonden en ook andere vondsten die een licht kunnen werpen op de geschiedenis van de planeet.

Advertisement

3. Dea's Blue Hole, Bahama's

Op de Bahama's bevindt zich Dean's Blue Hole dat met zijn 200 meter een van de diepste zeezinkgaten ter wereld is. De bodem, die wordt gebruikt door oefenduikers is pas in 1992 bereikt door Jim King.

4. Hole of Glory, Californië: 21 meter doorsnee, 21 meter diep

In het Berryessameer achter de Monticellodam gaat er een fascinerend gat in het water open dat perfect rond is en wel een stargate naar andere wereld lijkt, maar eigenlijk door de mens is gemaakt en heeft het als doel om in combinatie met de dam, water af te voeren.

5. Mir-mijn Rusland: 1200 meter doorsnee, 500 meter diep

Met een doorsnee groter dan een kilometer is de Mir-mijn in Siberië een van de massiefste diamantmijnen op aarde.

Advertisement

6. Harwood Hole, Nieuw-Zeeland: 183 meter doosnee, 357 meter diep.

Technisch gezien is dit geen zinkgat, maar een verticale grot, en ook nog eens de diepste op aarde en bevindt zich op het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland.

7. Great Blue Hole, Caraïben: 305 meter doosnee, 120 meter diep.

De Great Blue Hole is een ander zinkgat dat graag bezocht wordt door duikers en op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. En het bestaat ook al heel lang, want het kreeg gestalte als een kalkgrot tijdens de laatste ijstijd.

Advertisement

8. Heavenly Pit, China: 662 meter diep

De Heavenly Pit ("Hemelse Kuil") is met zijn 662 meter diepte de diepste natuurlijke doline ter wereld en bevindt zich in China ten zuiden van Peking. Parachutisten zijn er gek op.

9. De mijn in Bingham Canyon, Utah: meer dan 4000 meter doorsnee, meer dan een kilometer diep.

De mijn in Siberië die we eerder zagen verbleekt bij deze kopermijn in Utah, Amerika: vergeet niet dat deze zo diep is als de ander breed was en qua doorsnede vier keer zo groot.

Advertisement

10. Zinkgat in Guatemala: 20 meter doorsnee, 90 meter diep.

In mei 2010 in Guatemala City, de gelijknamige hoofdstad van het land ontstond deze angstaanjagende afgrond. Er zijn veel hypotheses over de oorzaak van de ramp: een tropische storm die voorbijtrok, een uitbarsting van de nabijgelegen vulkaan Pacaya, maar ook door lekkages in de waterleidingen van de stad.

11. De Gelukskrater, Rusland: 2.000 meter doorsnee, 640 meter diep.

De Oedatsjnajapijp ook wel bekend als de "Gelukskrater" onder plaatselijke bewoners, is nog een grote Siberische diamantmijn. Hij is geen duizend meter diep, maar door de breedte lijkt het op een ronde stad in een kloof.

12. Deluxe Mystery Hole, Oregon

We sluiten af met de bizarste afgrond van allemaal: het Deluxe Mystery Hole of Woodstock Mystery Hole in Portland Oregon. Het is een klein gat waarvan niet bekend is hoe diep het is, en aangezien het een toeristenattractie is, zegt men dat er met 'moderne technieken dit niet gemeten kan worden'. Er is in ieder geval ook discussie om de oorsprong: is het natuurlijk, hebben voorouders dit uitgegraven? Zo ja, waarom dan?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt