Volgens psychologen zijn er slechts 5 dingen die ouders hun kinderen zouden moeten leren

door Skip

16 Juli 2018

Volgens psychologen zijn er slechts 5 dingen die ouders hun kinderen zouden moeten leren
Advertisement

Als we aan elk persoon op aarde zouden vragen van wie ze het beste advies kwam dat of zij heeft gekregen, dan zou waarschijnlijk een van de twee ouders worden aangewezen. Van hen heeft ieder van ons zijn eigen bagage aan ervaringen en lessen meegenomen, tenminste deels!

Volgens psychologen kan je het aantal lessen die ouders kinderen zouden moeten leren, terugbrengen tot vijf. Nadat ze dat hebben gedaan, zouden ze ook kunnen zeggen tevreden te zijn over hoe ze hun rol als ouder hebben vervuld!

Advertisement

1. Koken

1. Koken

pixabay.com

Het is thuis heel gewoon dat kinderen nieuwsgierig zijn naar koken, zelfs de lunch en het avondeten klaarmaken is overigens als een spel voor hen.

Hoewel dit niet het geval is voor degene die staat te koken, moet je kinderen niet verjagen en zeggen dat zij zich moeten interesseren in dingen die bij hun leeftijd passen, of denken dat je dan uiteindelijk dubbel zoveel werk moet doen om het eten klaar te krijgen.

Koken helpt volgens psychologen bij het ontwikkelen van communicatievaardigheden en het uiten van liefde. Het is een gebaar van onzelfzuchtigheid dat geen moeite kost en waar je in ruil daarvoor voldoening terugkrijgt en versterkt het ook de band met mensen.

Kinderen zou de mogelijkheid nooit mogen worden ontzegd om een klein toetje klaar te maken of om de grote mensen te helpen.

Moedig je kinderen aan door alleen de verbeteringen te benoemen, want het is voor hen een hele wereld die ze nog moeten ontdekken!

Advertisement

2. Genegenheid tonen

2. Genegenheid tonen

pixabay.com

Het gaat hier niet alleen om kinderen liefde tonen.

Liefde tonen, maar ook hoe ze zich moeten hechten, dat leren kinderen door te kijken naar de manier waarop ouders zich tot anderen verhouden.

Als ouders altijd argwanend, koud en weinig sociaal zijn, dan zal ook het kind niet een volwassene zijn die zich over kan geven aan een prettige omgang met anderen.

Vergeet overigens ook niet dat er een moment zal komen in de groei van kinderen dat zij ouders' blijken van genegenheid zullen afwijzen. Maar onthoud hen echter deze blijken niet, verander alleen de manier hoe je dat aan hen toont.

Omhelzingen en kusjes zouden in de puberteit geweigerd kunnen worden in de wens om volwassener over te komen, maar een klop op de schouder, een high-five of een knipoog hebben hetzelfde effect. Wanneer zij volwassener zijn, dan zullen je kinderen je weer omhelzen.

3. Geld verdienen

3. Geld verdienen

amboo who?/Flickr

Nooit maar dan ook nooit moet je de pinautomaat zijn voor je kinderen. Het maakt niet uit hoe oud ze zijn. Leer ze eerder de waarde van geld en de manier waarop je die kunt verdienen.

Het is niet verkeerd om de kleintjes bekend te maken met geld, maar je moet hen dan ook niet te vroeg dwingen tot een leven waarin ze moeten sparen natuurlijk!

Volgens psychologen is na het derde levensjaar het beste moment om kinderen kennis te laten maken met het idee van geld. Vertel hen wat het is, hoe ouders het verdienen en waarom je niet al het speelgoed kan kopen in de speelgoedwinkel.

Als ouder zou je kinderen altijd moeten aanmoedigen een baantje te zoeken. Zo komt de liefde voor onafhankelijkheid en liefde voor loon naar werken vanzelf.

4. Alleen kunnen spelen

4. Alleen kunnen spelen

pixabay.com

Alleen zijn moet nooit worden gepresenteerd als een straf of sowieso niet als iets negatiefs. Voor jezelf spelen doet niet onder voor samen spelen. Ook alleen spelen heeft zijn meerwaarde. Psychologen hebben bijvoorbeeld opgemerkt dat het de creativiteit bij kinderen ontwikkeld en dat zij zich bewust worden van zichzelf.

Tijd alleen doorbrengen betekent jezelf beter kennen en weten wat je eigen behoeftes zijn.

Overigens heeft alleen spelen zo nu en dan ook gevolgen voor het volwassen leven: je kunt erdoor namelijk met meer rust de mensen uitkiezen met wie je je leven wil doorbrengen, zonder bang te zijn om alleen te zijn.

5. Zich niet schamen om zichzelf te zijn

5. Zich niet schamen om zichzelf te zijn

pixabay.com

Wanneer kinderen klein zijn, hebben ze geen moeite met het zichzelf uitdrukken, omdat ze er niet zo op letten of anderen hen wel of niet aardig vinden. Gedurende de tijd dat ze jongvolwassen zijn wordt het uitdrukken van de eigen individualiteit een heikel punt.

Het hangt erg van het karakter van kinderen af, maar in ieder geval kan je ze altijd aanmoedigen om gewoon te zijn zoals ze zijn, zodat ze zichzelf niet helemaal kwijt zijn in de puberteit.

Zo houden kinderen hun durf om 'minder populaire' keuzes te maken, zonder bang te zijn dat degenen die van hen houden ze niet zal accepteren.

Advertisement