Wat je moet doen als je door een kwal wordt geprikt deze zomer - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Wat je moet doen als je door een kwal…
7 dingen die we in onze schooltijd hebben geleerd... die gewoon totaal niet blijken te kloppen Ga je reizen met het vliegtuig? Dan kun je deze acht dingen beter niet dragen aan boord

Wat je moet doen als je door een kwal wordt geprikt deze zomer

2.252
Advertisement

Kwallen zullen misschien niet de eerste zorgen zijn waar je aan denkt als je op vakantie gaat, maar toch komen rakelingse ontmoetingen met deze zeewezens steeds vaker voor. Door de opwarming van het water zijn er ook kwallen op plekken waar ze eerst niet waren.

Dan komt er dus de behoefte om voorbereid te willen zijn in het geval dat je wordt gestoken door een kwal. In dit artikel komt aan bod wat je direct moet doen, wat je altijd bij je moet hebben, en wat je vooral niet moet doen.

Hoe steken kwallen?

We weten best dat kwallen kunnen irriteren, maar hoe doen ze dat steken precies?

Wat voor het irriterende effect zorgt zijn de cnidoblasten oftewel de cellen van de kwal. In elke cnidoblast zit een draadje gekruld als een spiraal, die als deze wordt gelanceerd, een giftige stof injecteert.

Wat moet je doen (en moet je niet doen) wanneer je gestoken wordt door een kwal?

Nee, urineren op het gebied dat in contact gekomen is met de kwal heeft geen enkele zin.

Je zal vast wel in een film hebben gezien of ergens hebben gehoord dat op een kwallenbeet plassen de pijn verzacht. Nou, zeer waarschijnlijk zal je, naast dat je een stekende pijn zal voelen, ook niet lekker ruiken.

Er zijn geen onderzoeken die de effectiviteit bevestigen van menselijke urine bij kwallenbeten. Bespaar jezelf deze ervaring.

Advertisement

1. Ga naar een arts.

Het beste wat je kan doen is een arts inschakelen wanneer je wordt gestoken door een kwal. Misschien is er eentje in de badplaats of bij een nabijgelegen hotel aanwezig.

Als je geen idee hebt waar je er eentje kunt vinden, neem dan contact op met de huisartsenpost of ga naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

2. Maak het aangedane gebied nat met zeewater, niet met water uit de kraan.

foto: pixabay.com

Als je wordt gestoken door een kwal, ga dan meteen uit het water zonder in paniek te raken. Maak het gebied waar je gestoken bent nat met het zoute zeewater, dat de pijn kan verlichten.

Maak de wond niet nat met kraanwater, want het gif zou op deze manier actief kunnen worden en meer pijn kunnen veroorzaken.

3. Als je azijn binnen handbereik hebt, gebruik het dan.

Net als zeewater kan ook azijn de pijn verzachten die door de beet wordt veroorzaakt. Wees er alleen wel zeker van dat je niet te hard op de wond drukt als je het met azijn behandelt, omdat je hiermee de pijn kan opwekken.

Advertisement

4. Haal de tentakels uit de huid.

Als je ziet dat er restjes van de tentakels van de kwal zitten op je huid, zorg er dan voor dat je deze verwijdert met een pincet. Je kunt de huid ook tegen iets hards aandrukken zoals een creditcard. Dit laatste wordt echter minder aanbevolen omdat het pijnlijker zou kunnen zijn.

Vergeet niet dat kwallenbeten meer pijn gaan doen als je ze aanraakt. Wees liever voorzichtig in je bewegingen en loop niet te hard van stapel.

5. Leg iets warms op je huid.

foto: pixabay.com

Met warmte kan je de pijn ontzettend verminderen. Maak je huid nat met warm water, dat niet gloeiend heet is, neem een douche of leg er een kruik met warm water op.

Advertisement

6. Breng een antihistamine-crème aan of een cortisolcrème.

Door dit soort crèmes aan te brengen kan je er zeker van zijn dat je veilig en snel geneest van een kwallenbeet.

De reacties op een kwallenbeet kunnen ook ernstiger zijn. In deze gevallen is het heel belangrijk om zo snel mogelijk hulp in te schakelen of de gestoken persoon helemaal in veiligheid te brengen. Zorg er bijvoorbeeld dat diegene zo snel mogelijk aan wal is, maar dat je wel rustig blijft. Mocht het gebeuren dat je zelf gestoken wordt, waarschuw dan meteen iemand die je kan helpen en die bij je kan zijn, mocht je je bewustzijn verliezen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt