Hoe insectenbeten ONMIDDELLIJK te herkennen en meteen te handelen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Hoe insectenbeten ONMIDDELLIJK te herkennen…
Uit een studie blijkt dat de gevaarlijke witte haaien erg BANG zijn voor orka's In Siberië is een mysterieus kristal gevonden dat uit de diepe ruimte lijkt te komen

Hoe insectenbeten ONMIDDELLIJK te herkennen en meteen te handelen

Door Janine
1.290
Advertisement

Een dagje uit op het platteland, dat is bekend, brengt altijd kleine valkuilen met zich mee. Schijnbaar onbeduidende valkuilen die echter meer dan wat schade kunnen aanrichten. We hebben het over insecten en hun beten. Velen van hen vertegenwoordigen een eenvoudig ongemak en wat overlast. Maar sommige kunnen echt gevaarlijk zijn voor onze gezondheid. Hier lees je hoe je de meest voorkomende insectenbeten kunt herkennen.

Spin

Niet alle spinnenbeten zijn onschadelijk. Als je bijvoorbeeld twee rode stippen vlak naast elkaar ziet, ben je waarschijnlijk gebeten door een zwarte weduwe. Als daarentegen de beet verschijnt als een cirkelvormige wond waarvan de omtrek rood en het midden wit is, gaat het waarschijnlijk om een bruine vioolspin. In beide gevallen is het gif extreem krachtig.

Mug

Muggenbeten kennen we allemaal: het zijn bultjes die kort na de beet gaan jeuken.

Advertisement

Teek

Gewoonlijk is de tekenbeet gemakkelijk te identificeren omdat het dier, als hij zijn prooi eenmaal heeft gebeten, aan de opperhuid blijft vastzitten. Als aan de andere kant de teek zijn gastheer heeft verlaten, is het waarschijnlijk dat een vrij grote rode cirkelvormige markering zichtbaar is. Het is echter goed om tekenbeten te leren kennen, omdat sommige de ziekte van Lyme kunnen overdragen, een bijzonder gevaarlijke en slopende bacteriële infectie.

Mieren

De gevaarlijkste beten komen van rode mieren. Enkele dagen na contact is de huid bedekt met rode vlekken net als puistjes, met de punt vol met pus. De uitslag verdwijnt meestal binnen een paar dagen. Als dit niet gebeurt en als ze blijven groeien en je duizelig of kortademig bent, moet je onmiddellijk je arts bellen.

Vlo

Vlooienbeten verschijnen als kleine rode vlekken die zich voornamelijk rond voeten en enkels bevinden. Meestal zijn ze niet gevaarlijk, maar als je, samen met deze vlekken, misselijkheid, ademhalingsproblemen, zwelling van de lippen en het gezicht en pijn op de borst ervaart, moet je je zorgen gaan maken.

Advertisement

Bedwants

Bedwantsbeten verschijnen als kleine rode zwellingen die willekeurige patronen op de huid vormen. De meest getroffen gebieden zijn de armen en bovenste delen van het lichaam: nek, gezicht en hals.

Bij

Bijen steken alleen als ze in gevaar zijn. Als ze steken, verliezen deze insecten zelfs hun enige wapen: hun angel. Bijensteken verschijnen daarom als een bult met in het midden de angel. Hoewel ze erg pijnlijk zijn, vormen deze beten geen gevaar voor de gezondheid, tenzij je allergisch bent. Als je daarom een plotselinge zwelling hebt, is het goed om contact op te nemen met je arts om een anafylactische shock te voorkomen.

Advertisement

Wesp

Wespensteken verschillen niet veel met die van bijen, behalve de afwezigheid van de angel in het midden van de zwelling. Ook in dit geval kan de beet een zeer intense allergische reactie veroorzaken met als gevolg een anafylactische shock.

Niet alle beten zijn hetzelfde en even ernstig; aarzel niet om contact op te nemen met je arts of specialist in geval van twijfelachtige oorsprong!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt