Hondje sterft door xylitol: een waarschuwing voor hoe gevaarlijk dit gewone ingrediënt kan zijn

door Skip

23 December 2018

Hondje sterft door xylitol: een waarschuwing voor hoe gevaarlijk dit gewone ingrediënt kan zijn
Advertisement

Voor veel hondeigenaren is het een vrije keuze om honden wel of niet eten te geven dat is bedoeld voor mensen. Feit is dat er veel onwetendheid bestaat over de schade die voedingsmiddelen die niet bestemd zijn voor honden, kunnen aanrichten. Niet alleen de hoeveelheid calorieën die ze dan binnenkrijgen kunnen van invloed zijn op hun gezondheid, maar ook de ingrediënten zelf waar sommige producten van gemaakt zijn.

Xylitol bijvoorbeeld is een veelvoorkomende zoetstof die in kauwgom zit, snoepjes, tandpasta en ook in sommige gebakjes. Voor mensen is het niet schadelijk, maar voor een hond is het zelfs al in kleine hoeveelheden dodelijk.

via ncbi.nlm.nih.gov

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Een hondeigenares vertelde hoe binnen een week haar hondje overleed aan xylitol, na lijdzame dagen op de intensive care. Het hele gebeuren begon toen haar hondje Ruby zonder het te weten huisgemaakte koekjes at die waren gezoet met xylitol.

Xylitol is wetenschappelijk gezien een suiker-alcohol, behorende tot de klasse van polyolen die in de voedingsmiddelenindustrie wordt gebruikt als vervanger van gewone suiker. De hoeveelheden xylitol die doorgaans in producten zitten zijn onschuldig voor mensen, maar in grotere hoeveelheden kunnen ze een laxerende werking hebben. Voor dieren is het een heel ander verhaal, aangezien xylitol voor hen onder giftige stoffen valt. Bij honden veroorzaakt dit een plotse daling van de bloedsuikerspiegel, braken, stuiptrekkingen en leverfalen. Welke hoeveelheid schadelijk is, hangt af van de grootte van de hond, maar ongeveer de hoeveelheid die in een met xylitol gezoet snoepje zit is voldoende om in het lichaam van een hond van 8 á 10 kilo, schade te veroorzaken.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Ruby's baasje voelt zich ontzettend schuldig erover dat ze het gevaar dat die koekjes konden vormen, niet goed heeft ingeschat en dat ze niet direct de vergiftigingsverschijnselen heeft herkend bij haar hondje. Daarom wil ze graag nu iedereen waarschuwen die een hond heeft en misschien de gewoonte hebben om hen wat zoetigheden te geven die voor mensen zijn bedoeld.

Xylitol is een zeer giftige stof voor onze viervoetige vriendjes. Het is raadzaam om te voorkomen dat ze bij pakjes kauwgom of snoep kunnen en liever te kiezen voor snoepjes speciaal voor honden. Om te kijken of er xylitol in producten zit moet je dat tussen de ingrediënten opzoeken of kijken of er de afkorting E967 tussen staat.

Bron

Advertisement