Door de hond vlakbij je mond gelikt worden kan erg gevaarlijk zijn, dat zegt een viroloog

Janine image
door Janine

31 Mei 2019

Door de hond vlakbij je mond gelikt worden kan erg gevaarlijk zijn, dat zegt een viroloog
Advertisement

Hoewel het heel lief is, is het niet echt een van de meest hygiënische gewoonten die jij en je huisdier moeten toepassen. Natuurlijk, het is ook waar dat het ogenschijnlijk onschuldige gebaar van onze viervoeter een uitdrukking is van vreugde en genegenheid jegens zijn baasje, maar de hond weet niet dat hij drager is van ziektekiemen en bacteriën die, in contact met het organisme van de mens, schadelijk kunnen zijn. Dat zegt de geneeskunde!

via The Guardian

Advertisement
YouTube

YouTube

Dit werd verklaard door de professor in virologie John Oxford van de Queen Mary University in Londen; volgens de expert gaan honden heel vaak door het afval op zoek naar voedsel of worden ze aangetrokken door scherpe en specifieke geuren, waardoor ze vaak iets oplikken of doorslikken wat ze op de grond vinden. Het probleem doet zich echter voor wanneer de eigenaar, misschien door een gebaar van tederheid, zijn hond in zijn gezicht laat likken, niet wetende wat zich in het speeksel van het huisdier bevindt.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Helaas, zoals het onderzoek van Oxford aantoont, kan het speeksel van onze tedere viervoeters bacteriën overbrengen op het menselijk organisme, zoals E. coli, wat kan leiden tot braken, krampen of algemene vermoeidheid, maar ook tot de gevreesde ringworm, de staphylococcus aureus en MRSA, allemaal bacteriën die bijzonder schadelijk zijn voor onze stofwisseling.

Natuurlijk benadrukt de professor dat een "likje" van genegenheid van onze hond niet altijd leidt tot een begin van een infectie, maar je weet maar nooit!

Advertisement