In deze 9 gevallen heb je behandeling nodig voor een insectenbeet - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
In deze 9 gevallen heb je behandeling…
De Porta Alchemica is een mysterie in het hart van Rome dat al eeuwen onopgelost is 17 bijzondere voorwerpen die voor hoofdbrekens hebben gezorgd bij degenen die ze vonden

In deze 9 gevallen heb je behandeling nodig voor een insectenbeet

Door Skip Tromp de Haas
15.897
Advertisement

Als het volop zomer is kunnen muggen de dagen en vooral de nachten onverdraaglijk maken. Irritant, ongrijpbaar zijn ze en ze komen maar terug, 't is waar, maar de gevolgen komen slechts neer op een beetje irritatie en wat jeuk. Niet alle insecten zijn echter zo onschuldig. 's Zomers brengen we meer tijd in de natuur door, en hebben we misschien niet door wat ons nu precies gestoken heeft. Het gif van sommige insecten is gevaarlijk of dragen zij ernstige ziektes met zich mee.

Hier zijn negen symptomen die je in de gaten moet houden als je bent gebeten door een insect en je niet weet welke.

foto: Johan/Flickr
  1. Misselijkheid en kramp. Zorgelijke symptomen na een beet. Ze zouden kunnen komen door bepaalde muggen die dragers zijn van het westnijlvirus.
  2. Zwelling. Als lippen en hals opzwellen kan dat een teken zijn van een allergische reactie op een insectenbeet.
  3. Duizeligheid en flauwvallen. Duizelig zijn en het gevoel hebben dat je op het punt staat flauw te vallen is nooit een goed teken. Dit kan zich voordoen voordat je een anafylactische shock krijgt door een insectensteek.

4. Huiduitslag. Uitslag met een groot verspreidingsgebied, zoals op deze foto, is niet normaal en kan een symptoom zijn van een allergie. Het is goed om je zo snel mogelijk te laten onderzoeken wanneer er ernstige roodheid optreedt.

5. Versnelde hartslag. Een hart dat sneller slaat dan normaal moet je niet negeren. Net als duizeligheid is het een van de eerste tekenen van een anafylactische shock.

6. Koorts en hoofdpijn. Kunnen beide een eigen oorzaak hebben, zeker, maar als je er last van krijgt na een beet van een onbekend insect, zou het kunnen gaan om het Westnijlvirus.

Advertisement
foto: Wikimedia

7. Ronde rode ringen. Rode vlekken zoals op de foto is vrijwel zeker een symptoom van borreliose of de ziekte van Lyme, die wordt doorgegeven door teken. Directe medische ondersteuning is hierbij nodig.

8. Moeilijk ademhalen. Als je merkt plotseling last te hebben van kortademigheid, of dat het je moeite kost om adem te halen, kun je beter de hulpdiensten bellen. Het kunnen mogelijk symptomen zijn van een anafylactische shock, veroorzaakt door een insectenbeet.

9. Spiersamentrekkingen. Het is natuurlijk niet aan ons om te zeggen dat je een ambulance moet laten komen als je een spasme-aanval krijgt. Maar het is belangrijk te weten dat dit ook kan komen door een insectenbeet.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt