Luister naar de man "Met duizend stemmen" hoe hij de figuren stemmen gaf die we allemaal goed kennen

door Skip

10 Augustus 2018

Luister naar de man "Met duizend stemmen" hoe hij de figuren stemmen gaf die we allemaal goed kennen
Advertisement

Heb je er ooit eens op gelet wie er schuilgaat achter de stemmen van je favoriete tekenfilms? Vaak wordt het werk van stemmen inspreken niet op juiste waarde geschat, maar zouden zonder de karakteristieke stemmen van iconische figuren als Bugs Bunny of Daffy Duck, deze tekenfilms wel hetzelfde succes hebben gehad? Ongeveer dertig jaar geleden was er een man die een legende en tovenaar werd van nasynchronisatie en dit werk beroemd maakte. Hij was bekend als "de man met duizend stemmen..." 

Advertisement
Gene Hester/Wikimedia Commons

Gene Hester/Wikimedia Commons

Tijdens de Golden Age van animatie (1928-1972) werden de stemmen van bijna alle uiterst beroemde tekenfilmfiguren ingesproken door dezelfde man. Toen in zijn tijd werd hij als een beroemdheid gezien, erom bekend dat hij zijn stem gaf aan de meeste grappige Looney Tunes geproduceerd door het bedrijf Warner Bros. We hebben het over Mel Blanc, "de man met duizend stemmen", inspreker van talloze personages van toen, van Bugs Bunny tot aan Wile E. Coyote, Sylvester en vele anderen.

Advertisement
Alan Light/Wikimedia Commons

Alan Light/Wikimedia Commons

Het lijkt misschien onmogelijk dat een man in zijn eentje zoveel verschillende stemmen kan bedenken en creëren. De eigenschap van elk personage dat door Mel Blanc is ingesproken is een karakteristieke stemklank waaraan je gaandeweg alleen al aan de stem kon horen wie het was. Maar hoe heeft hij zo'n schitterende carrière op kunnen bouwen in het nasynchronisatiewereldje? In een interview dat is te vinden onderaan het artikel, vertelt hij dat hij daarvoor een manier had.

Warner Brothers/Wikimedia Commons

Warner Brothers/Wikimedia Commons

Mel hield bijvoorbeeld rekening met het uiterlijk, het karakter van het personage en het plot van de tekenfilm. Op basis hiervan bedacht hij en creëerde hij een stem die het beste zou passen bij een bepaald plan. Het is een techniek die zeker zijn vruchten heeft afgeworpen gezien het aantal tekenfilms waaraan Mel Blanc zijn stem heeft verleend.

Een van de meest gewaardeerde en typische figuren van de beroemde Blanc is onder ander Foghorn Leghorn, de haan met het accent Centraal-Virginia. Er zijn veel mensen geweest die door de jaren heen zijn stem hebben ingesproken, maar de eerste en de bekendste blijft toch Blanc.

Pinterest

Pinterest

De kat Sylvester is zeker bekender, de uitbundige kat die zijn dagen doorbracht met het jagen op Tweety, een ander bedenksel van Mel Blanc. Ook dit dier werd ingesproken door de man met de duizend stemmen. De achtervolgingen van kat en de kleine kanarie zijn iconisch geworden en een handelsmerk van vele Looney Tunes-tekenfilms.

Het is niet overdreven om te zeggen dat deze artiest alle stemmen van de tekenfilms van Warner Bros heeft ingesproken. Nadat hij stierf in 1989 is zijn erfenis doorgegeven aan zijn zoon die dezelfde weg is ingeslagen als zijn vader en ook nasynchronisator werd. Nu leeft zijn legende voort via de tekenfilms die nog steeds worden uitgezonden en is hij vandaag nog steeds de beste Amerikaanse nasynchronisator/performer.

"Het zit erop mensen!" (That's all folksmet deze beroemde zin waarmee elke aflevering van Looney Tunes wordt afgesloten en die ook op Mel Blanc z'n grafsteen staat, is hier de video waar je de man van duizend stemmen een paar keer in actie kunt zien.

Advertisement