Vrouwenhersenen zijn actiever dan mannenhersenen

door Skip

13 Augustus 2018

Vrouwenhersenen zijn actiever dan mannenhersenen
Advertisement

Door enkele neurowetenschappelijke onderzoeken is het mogelijk geworden om grondig de functies van het menselijk brein te ontdekken. Zoals al sinds tijden werd vermoed blijken de mannelijke en vrouwelijke hersenschors vooral actief te zijn in verschillende gebieden. Deze ontdekking zou heel belangrijk kunnen zijn voor een beter begrip van hoe enkele aandoeningen in hun werk gaan die veel mensen krijgen. Maar hoe is het brein van vrouwen dan precies actiever?

Advertisement
Andrew janke/Wikimedia

Andrew janke/Wikimedia

Volgens enkele neurowetenschappelijke onderzoeken is het vrouwelijk brein actiever dan het mannelijke. Het onderzoek werd geleid door psychiater Daniel G. Amen, en heeft als doel om het risico aan te tonen dat er is voor hersenaandoeningen zoals bijvoorbeeld Alzheimer. Er zijn meer dam 46.000 afbeeldingen van hersenscans gebruikt die zijn verkregen door middel van een SPECT-scan waarmee met behulp van radioactieve chemische verbindingen, gebieden kunnen worden aangewezen met een hoge neurologische activiteit en bloedtoevoer.

Door dit onderzoek, dat is uitgevoerd in het lab van Amen Clinics in Newport Californië, konden de verschillen in de hersenen van beide seksen worden aangetoond. Op de beelden die zijn verkregen staan 128 hersengebieden van 119 vrijwilligers die niets onder de leden hadden en 26.883 mensen die lijden aan een psychische aandoening zoals schizofrenie of bipolaire stoornissen. De studie, gepubliceerd in het Journal of Alzheimers Disease, heeft niet onbelangrijke nieuwe dingen aan het licht gebracht.

Advertisement
Simon Fraser University - University Communications

Simon Fraser University - University Communications

Vrouwelijke hersenen bleken zeer actief te zijn in de prefrontale cortex en in het limbische systeem, misschien wel een reden waarom vrouwen empathischer en intuïtiever zijn, en over meer zelfbeheersing beschikken, maar dientengevolge ook meer geneigd zijn tot stress, angstigheid en eetstoornissen. Het mannelijk brein blijkt actiever te zijn in de gebieden die betrekking hebben op coördinatie en zichtvermogen.

Deze kennis kan van fundamenteel belang gaan zijn in het onderzoek naar verschillende psychische aandoeningen die, op basis van wat er is gezegd, anders toeslaan bij man en vrouw. Vrouwen lopen bijvoorbeeld meer risico op ziektes als Alzheimer en depressie en mannen lijken vaker last te hebben van problemen met betrekking tot gedragsstoornissen, dus gewelddadiger, aandachtstoornissen, hyperactiviteit (ADHD).

Laten we hopen dat deze onderzoeken mettertijd een goede oplossing kunnen bieden in de preventie en in de strijd tegen talloze psychische aandoeningen.

Advertisement