Kinderen die als tweede komen zijn de moeilijkste kinderen zo blijkt uit een grootschalige studie

door Skip

16 Augustus 2018

Kinderen die als tweede komen zijn de moeilijkste kinderen zo blijkt uit een grootschalige studie
Advertisement

Mensen die een broer, zus of beiden hebben, weten maar al te goed dat er dan vaak een bepaalde rivaliteit ontstaat. Uit de V.S. komt er een onderzoek dat deze rivaliteit alleen maar aanwakkert! Welk verband is er tussen de volgorde waarin kinderen wordt geboren en hun succes in de toekomst? Klopt het dat het kind dat als tweede wordt geboren het zwarte schaap is van het gezin? Het onderzoek dat zo direct aan bod gaat komen, zou in feite een antwoord moeten bieden op al deze vragen.

Advertisement
Graeme Maclean/Flickr

Graeme Maclean/Flickr

Volgens enkele onderzoeken die zijn gedaan door de Northwestern University en het MIT (Massachusetts Institute of Technology), zou er een verband zijn tussen de volgorde waarin kinderen geboren worden en de mogelijkheid dat je kind een crimineel wordt. Er is bij dit onderzoek gekeken naar duizenden broertjes in gezinnen in Florida en in andere gezinnen afkomstig uit Denemarken.

Het standaard idee dat het tweede kind als het zwarte schaap wordt gezien was er altijd al, en de onderzoekers wilden juist dat volksgeloof eens grondig onderzoeken. Joseph Doyle van het MIT en zijn team hebben kunnen constateren dat in gezinnen met twee of meer kinderen, de jongere broertjes twintig tot veertig procent meer kans hebben om straf te krijgen op school of problemen met justitie te krijgen als ze volwassen zijn vergeleken met eerstgeborenen.

Advertisement
RondellMelling/Pixabay.com

RondellMelling/Pixabay.com

Dit verschil in gedrag komt volgens de deskundigen door het verschil in aandacht dat er zou zijn die het eerste kind en het tweede kind krijgen. En het is juist dit gebrek dat voor gedrag zorgt bij kinderen dat niet door de beugel kan, die op deze manier proberen om de aandacht te krijgen van hun ouders. Wanneer de eerste geboren wordt in een gezin nemen ouders, omdat het moet, meer tijd vrij van hun werk om zich meer te kunnen focussen op hem of haar. En dat komt allemaal door het gebrek aan ervaring die je hebt als een baby geboren wordt.

Wanneer er een tweede komt, dan ben je meer voorbereid dan de eerste keer. Je brengt minder tijd door met je kind en je gaat veel sneller weer aan het werk dan dat je dat deed toen je de eerste kreeg. Waar de tijd van ouders eerst volledig uitging naar de eerstgeborene, moet de tweede die tijd delen met zijn broer. Hij zou overigens dan als voorbeeld kunnen gaan dienen, waardoor volgens het onderzoek de tweede dan niet goed opgroeit.

De eerstgeborene heeft als rolmodel zijn ouders, van wie hij leert om zich zo snel mogelijk verantwoordelijk te gedragen. De tweede heeft zijn grote broer of zus als voorbeeld, van wie hij probeert na te bootsen wat zij doen, maar zonder succes.

Philippe Put/Flickr

Philippe Put/Flickr

En volgens het onderzoek zal het eerstgeboren kind een grotere kans hebben op succes en zou de tweede gedragsproblemen hebben die verband houden met crimineel gedrag en met zelfvertrouwen. Wat Shankar Vedantam betreft, corrispondent sociale wetenschappen voor de National Public Radio, hoef je je geen zorgen te maken over de resultaten van dit onderzoek. Van de 20 tot 40% van de kinderen die als tweede komen die mogelijk crimineel kunnen worden, zou slechts een klein deel van hen in de toekomst problemen krijgen met de wet.

Dit zijn natuurlijk de resultaten van een onderzoek die niet de huidige stand van zaken getrouw weergeven. De volgorde waarin kinderen geboren worden zou gewoon meer voor een disbalans zorgen in kinderen, maar dan alleen wanneer zij niet de nodige aandacht krijgen die de rest ook krijgt.

Advertisement