Is het spelen van videogames verkeerd? Integendeel: het verbetert de intelligentie van kinderen, dat stelt de wetenschap

Janine image
door Janine

08 Oktober 2022

Is het spelen van videogames verkeerd? Integendeel: het verbetert de intelligentie van kinderen, dat stelt de wetenschap
Advertisement

Videogames zijn, sinds ze werden uitgevonden, een favoriet tijdverdrijf voor kinderen, iets minder voor moeders. Voorheen verzamelden groepen kinderen zich op specifieke locaties en brachten ze uren door voor de consoles, waarbij ze elkaar uitdaagden wie de hoogste score kon halen. De technologische ontwikkeling heeft geleid tot een verbetering van elektronische spellen door ze kleiner en compacter te maken, waardoor ze er een thuis kunnen hebben.

Vaak klagen moeders echter dat hun kinderen te veel tijd voor het scherm doorbrengen in de veronderstelling dat het niet goed voor ze is. Kinderen hebben nu echter nog een reden om op verschillende consoles te spelen, omdat uit onderzoek is gebleken dat videogames de intelligentie verbetert.

via Nature

Pexels - not the actual photo

Pexels - not the actual photo

Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat videogames verschillende voordelen kunnen bieden, omdat ze de geest ertoe aanzetten altijd actief te zijn en alternatieve oplossingen te zoeken. Je moet natuurlijk niet te lang voor het scherm blijven zitten en alles moet passen bij jouw leeftijdsgroep.

Videogames hebben een positieve invloed op de intelligentie van kinderen, in feite hebben onderzoeken een toename van het IQ en hun cognitieve vaardigheden aangetoond. Hoewel deze toename minimaal is, is het toch een belangrijke ontdekking.

Het onderzoek is uitgevoerd door een team van wetenschappers van het Karolinska Instituut in Stockholm, de Vrije Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Duisburg-Essen (Duitsland). Het onderzoek is uitgevoerd onder een steekproef van bijna 10.000 kinderen (jongens en meisjes), in de leeftijd van 9 tot 10 jaar.

Alle kinderen ondergingen psychologische en cognitieve tests en kregen vragenlijsten. In eerste instantie werd vastgesteld dat deze kinderen gemiddeld 2,5 uur voor tv, videogames en sociale media doorbrachten.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Vervolgens werden allen die de vragenlijsten beantwoordden gedurende 2 jaar gevolgd door de wetenschappers. Toen deze tijd verstreken was, werden de tests herhaald. Uit de gegevens bleek dat degenen die het langst videogames speelden, een IQ van 2,5 punt meer hadden.

Deze resultaten laten zien dat, in tegenstelling tot wat eerder werd aangenomen, videogames de intelligentie niet in gevaar brengen, maar helpen deze te vergroten.

Wat vind je van deze studie?

Advertisement