Door de ontdekking van een Superkolonie van pinguïns op Antarctica is er weer hoop voor het welzijn van de aarde

door Skip

26 Augustus 2018

Door de ontdekking van een Superkolonie van pinguïns op Antarctica is er weer hoop voor het welzijn van de aarde
Advertisement

Het noodsignaal dat de aarde aan het opwarmen is, klinkt nu al heel lang. Door de bovenmatige toename van het broeikaseffect, dat wordt veroorzaakt door menselijk handelen, kunnen er aanzienlijke veranderingen in het klimaat plaatsvinden. Dit heeft gevolgen voor flora en fauna.

Van de signalen die worden opgepikt van over de hele wereld, zeggen die van de Zuidpool toch het meest over hoe het met het welzijn van de aarde gesteld is.

Er is een recente wetenschappelijke ontdekking gedaan op Antarctica die hoop biedt voor de toekomst van ons allemaal.

Advertisement

Wat er is ontdekt

Wat er is ontdekt

Woods Hole Oceanographic Inst./Vimeo

Het onderzoek, gepubliceerd in het blad Scientific Reports, is het resultaat van een samenwerking tussen de universiteiten Stony Brook, Oxford en zeekundig instituut Woods Hole. Het blijkt dat er een superkolonie bestaat van meer dan 1,5 miljoen Adeliepinguïns op de Danger Islands, een reeks rotsachtige eilanden die voor het Antarctisch Schiereiland liggen.

Hoewel het als sinds 2006 bekend was dat er pinguïns waren in het gebied, was het ware aantal nog niet bekend. Dit komt deels doordat het gebied zo ver weg ligt en deels doordat het water daar zo verraderlijk is. Dit bleef zo tot 2014 toen wetenschappers op satellietbeelden enorme afzettingen van uitwerpselen ontdekten, waaruit blijkt dat er een onverwacht grote pinguïnpopulatie is.

In december vertrok de expeditie waarbij vogels zouden worden geteld. Door drones te gebruiken kon er zeer accurate informatie worden verkregen over de pinguïnpopulatie. Gegevens die ook zeer bruikbaar zullen zijn voor het in de gaten houden van de gevolgen van temperatuursverandering en van het zeeijs op de ecologie in het gebied.

Advertisement
pexels

pexels

Michael Polito, mede-auteur van het onderzoek dat er op de Danger Islands niet alleen de grootste Adeliepinguïnpopulatie is, maar dat deze ook niet lijkt te zijn afgenomen zoals de populatie aan de oostkant van het schiereiland in verband met recente klimaatverandering," waarschijnlijk juist omdat mensen hier niets doen.

In het onderzoek wordt dus de negatieve impact benadrukt die mensen met hun handelen hebben op de natuur en het daaropvolgende belang dat de bescherming van het Antarctisch Schiereiland beter moet, waar  we een aanzienlijke daling zien" volgens Tom Hart, onderzoeker van de Universiteit Oxford.

Pinguïns zijn in feite de zeevogels die het hardst worden getroffen door klimaatverandering en heeft de Keizerpinguïn de status van "verhoogd risico op uitsterven" gekregen van de Internationale Unie voor Natuurbescherming. (IUCN).

Advertisement