14 verrassende feiten waardoor je je kennis van een aantal historische momenten moet bijstellen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
14 verrassende feiten waardoor je je…
Sion komt eraan, de eerste elektrische auto die je met behulp van de zon kan opladen De eerste epische tourbus van Aerosmith is teruggevonden in een bos, 40 jaar na zijn laatste rit

14 verrassende feiten waardoor je je kennis van een aantal historische momenten moet bijstellen

Door Skip Tromp de Haas
2.544
Advertisement

Hebben ze bij jou op school, vooral tijdens geschiedenisles, ook gebruik gemaakt van de beroemde tijdlijnen? Veel leraren halen deze tijdperken naar zich toe met behulp van deze lijnen en die te bestuderen, waar data en gebeurtenissen bij staan. Het is een zeer intuïtieve methode om een beeld te krijgen van hoe lang bepaalde episoden hebben geduurd en een duidelijker beeld van hoe alles met elkaar samenviel.

Mocht je tijdlijnen hebben gebruikt, dan zou je waarschijnlijk wel weten dat de guillotine geen straf was die je doorgaans kreeg in de eeuwen vóór de 20ste eeuw, maar dat deze zelfs voor het laatst was gebruikt in 1977.

Dit is slechts een van die dingen waar gewoon uit blijkt hoe weinig we weten over geschiedenis. We hebben nog een paar feiten!

 • De verzegeling van de tombe van Toetankhamon is 3.225 jaar lang intact gebleven.
 • Het is niet bekend wie de neus van de Sfinx heeft vernield. Er is ruim 60 jaar voordat het leger van Napoleon in Egypte kwam, een foto gemaakt waar op is te zien, dat de neus al weg is, waarmee de theorie dat een kanonschot van het keizerlijk leger de neus wegblies, in diskrediet wordt gebracht.
 • Eind 19e eeuw was het nog gebruikelijk dat je je vrouw kon verkopen.
 • Toen George Washington president was, was het Witte Huis niet de presidentiële residentie, de bouw vond daarna plaats in 1792.
 • Frankrijk was het eerste land dat chemische wapens gebruikte (tijdens de Eerste Wereldoorlog, en niet, zoals dat algemeen bekend is bij mensen, Duitsland.
 • Meer dan 200 jaar lang werden kinderen ingezet als schoorsteenvegers. Doordat ze kleienr waren konden zij tot in de kleinste hoekjes komen. Schoorsteenveegkinderen hebben allemaal een zeer kort leven gehad.
 • Bij de laatste executie in Europa is er een guillotine aan te pas gekomen. Deze gebeurtenis vond plaats in 1977.
 • De militaire confrontatie tussen Honduras en El Salvador die bekendstaat als de Voetbaloorlog, ontstond doordat de twee landen meenden het WK van 1970 te organiseren.
Advertisement
foto: Google
 • Officieel telt de band de Beatles vijf leden en niet vier. Jimmie Nicol is het vijfde lid, de vervangend drummer van Ringo Starr en tradt hij op bij acht grote concerten.
 • Samuel Morse hoorde te laat dat zijn vrouw overleden was om bij haar begrafenis te kunnen zijn. Dit was voor hem de impuls om Morse-code uit te vinden, waarmee snel berichten kon worden verstuurd.
 • Er bestaat een officieel patent waarin de toiletrol beschreven staat, dat is gedeponeerd 1891, waarop is te zien aan welke kant je de rol moet gebruiken.
 • In Engeland wordt een stuk taart bewaard van de huwelijksmaaltijd van koningin Victoria en Prins Albert in 1840.
 • In de herfst van 1914 toen het leger Parijs naderde, werden 5000 Franse soldaten daar naartoe gebracht met taxi's.
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt