Deze tekening is al meer dan zestig jaar oud maar is nog altijd ontzettend actueel

door Skip

16 September 2018

Deze tekening is al meer dan zestig jaar oud maar is nog altijd ontzettend actueel
Advertisement

Het is echt niet te geloven hoe je soms oude beelden, gedachten of zinnen terugvindt van lang geleden en dat ze dan nog altijd heel actueel kunnen zijn. Dat geldt ook voor deze satirische prent die we je zo gaan laten zien. Het gaat over de politieke situatie in 1954, toen deze tekening werd gemaakt. Zoals je kunt zien zijn de zaken meer dan zestig jaar later niet zo bijster veel veranderd...

Advertisement
RastiX/Imgur

RastiX/Imgur

Deze prent is gemaakt door Sovjetische kunstenares Julia Ganfa en werd voor het eerst gepubliceerd in het blad Krokodil in 1954. Zoals goed is te zien op de afbeelding, financieren overheden alleen maar oorlog ten koste van de ministeries onderwijs, gezondheidszorg, wetenschap of cultuur. In die tijd was het zo'n goede bespiegeling en was het succes zo groot dat het in meerdere talen werd vertaald. En vandaag lijkt het verdrietig genoeg nu nog steeds actueel te zijn.

Wij vonden het dus wel een goed idee om deze prent na al die jaren weer te delen omdat tegenwoordig naar het zich laat aanzien, dat ongeacht hoe erg een land in crisis verkeert, er altijd wel geld te vinden is voor oorlog.

Advertisement