Wanneer een dier moet worden afgemaakt, is het belangrijk dat zijn baasje aan zijn zijde staat: dierenartsen leggen uit waarom

door Skip

17 September 2018

Wanneer een dier moet worden afgemaakt, is het belangrijk dat zijn baasje aan zijn zijde staat: dierenartsen leggen uit waarom
Advertisement

Meemaken hoe je hond sterft is een van de verschrikkelijkste momenten die je kan meemaken in je leven. Waarschijnlijk weet niet iedereen wat zij doen gedurende de laatste momenten van hun leven en wat de meestvoorkomende fout is die je kan maken tijdens deze tragische momenten. Aan de hand van enkele persoonlijke verhalen zijn we te weten gekomen over een steeds terugkerend fenomeen dat zulke momenten er nog moeilijker op maakt.

Advertisement
Pixabay.com

Pixabay.com

Het is altijd pijnlijk als je afscheid moet nemen van je huisdier, soms is het meest menselijke wat je kan doen is je trouwe vriend in te laten slapen om een einde te maken aan zijn lijden. Volgens enkele verhalen uit het populaire Engelse blad Daily Mail, loopt 90% van de mensen die moeten dealen met dit o zo moeilijke moment tegen hetzelfde ding aan. Afgaande op wat er wordt gemeld, is het plegen van euthanasie ook lastig voor dierenartsen het moeilijkste moment van hun werk. Wat dit moment er nog moeilijker op maakt is wat de meeste baasjes dan op dat moment doen; zij hebben er geen zin in om de laatste momenten met hun trouwe vriend door te brengen.

Het is aangetoond hoe dergelijk gedrag niet goed is, zowel niet voor degene die zelfs op de moeilijkste momenten aan je zijde heeft gestaan, maar ook vanuit psychologisch oogpunt bekeken. Honden zijn op dat moment vaak meer opgelaten dan ze eigenlijk al zijn.

Advertisement
Pixabay.com

Pixabay.com

Altijd wanneer dit gebeurt, zo vertellen artsen, zoeken honden in de laatste momenten van hun leven wanhopig met hun ogen hun baasje en gaan ze verslagen alle gezichten af van de mensen op die plek die hij jaren lang gehaat heeft. Dit moment wordt er zo, als dat überhaupt al kan, veel verschrikkelijker op. Dierenartsen hebben zich al vaak laten horen om dit probleem te bestrijden. Van betekenis was met name de reactie op het probleem op Facebook van Hillcrest Veterinary Hospital, een dierenkliniek in Zuid-Afrika.

Hier valt te lezen hoe honden, ook al kunnen zij niet iets doen op zo'n moment, heel bang zijn om het feit dat zij hun baasje niet kunnen zien. Ze begrijpen niet waarom ze in de steek zijn gelaten op het moment dat ze het meest onze hulp nodig hebben. Volgens de kliniek is het gedrag van baasjes op dat moment "laf," en kan dit niet worden gerechtvaardigd met de reden dat ze het zo moeilijk vinden om met zo'n gevoelig moment om te gaan.

Er zijn ook mensen die iets proberen te doen aan dit probleem en wel door het dier in zijn eigen vertrouwde thuisomgeving in te laten slapen, waar hij zich op zijn gemak voelt. Ook al is het voor het baasje ook slopend om erbij te zijn als zijn hond of kat sterft, is het wel nodig om bij hem in de buurt te zijn voor de laatste keer. Zij hebben ten slotte hetzelfde gedaan voor ons en zijn we het hem min of meer verschuldigd.

Austin Community College/Flickr

Austin Community College/Flickr

Advertisement