x
15 posters tegen suffragettes laten…
Ze maakt poppen met dezelfde fysieke kenmerken als kinderen: ze wil ze helpen diversiteit te accepteren 16 liften die zo onlogisch zijn dat mensen de trap wilden nemen

15 posters tegen suffragettes laten ons zien hoe mannen in de vroege jaren 1900 bang waren voor verandering

14 April 2021 • Door Janine
10.844
Advertisement

De term "suffragette" werd lange tijd gebruikt met een denigrerende betekenis, en duidde op vrouwen die deelnamen aan bewegingen voor vrouwenemancipatie die ontstonden om stemrecht voor vrouwen te krijgen. Later, na deze erkenning, werd het in een bredere term gebruikt om diegenen aan te duiden die strijden om de erkenning van gelijkheid tussen mannen en vrouwen te verkrijgen. Deze gelijkheid werd niet langer alleen in strikt politieke zin begrepen, maar ook in juridische en economische zin. Suffragettes kwamen samen in bijeenkomsten en vergaderingen om hun interesses en behoeften te bespreken. De gemeenschappelijke slogan was “votes for women”, oftewel “stemmen voor vrouwen".

We hebben ze in de geschiedenisboeken bestudeerd, we weten dat als vandaag vrouwen het stemrecht hebben, dat ook - en misschien vooral - aan hen te danken is, maar in de vroege jaren 1900 werden ze niet goed ontvangen. Integendeel, ze werden gevreesd - net als de verandering die ze teweeg konden brengen - en er ontstond een echte anti-suffragette beweging. De slogans brachten een heel specifieke boodschap over: vrouwenrechten waren een echte aanval op familiewaarden en de rol van mannen in de samenleving. Koken of een wandeling met het kind maken is geen taak voor mannen, door het stemrecht te erkennen, zullen mannen letterlijk over zich heen laten lopen, de kinderen van de suffragettes zullen voor problemen zorgen: dit zijn slechts enkele boodschappen die deze cartoons overbrengen.


1. Oorsprong en ontwikkeling van een suffragette.

Volgens dit manifest worden alleen volwassen vrouwen, misschien zelfs ongehuwd en onaantrekkelijk, suffragettes.

2. Zo zullen de mannen eindigen.

Advertisement

3. Wat er zal gebeuren als je op vrouwen stemt.

4. Het huis van een suffragette.

5. Een bijeenkomst van suffragettes.

Suffragettes werden afgeschilderd als vrouwen met een onaangenaam uiterlijk: ze weerspiegelden de frustratie die gepaard ging met hun uiterlijk en het ontbreken van een echtgenoot in de mannenwereld.

Advertisement

6. Ze hebben geen respect voor mannen.

7. Dit is wat de dochter van een suffragette doet.

Advertisement

8. Stem voor een klein mannetje.

9. Waar ze mee werden vergeleken.

Advertisement

10. Het geduld van een heilige.

11. Ze accepteren geen "nee" als antwoord.

12. "Maak je geen zorgen, het ergste moet nog komen".

13. Een gebroken man.

14. "Dit is geen werk voor mannen"

15. Hoe ze tot hun echtgenoten spreken.

Mannen vonden het idee om vrouwen rechten te verlenen niet alleen onaangenaam, maar vooral gevaarlijk: ze waren bang, bang om hun status en hun waarde te verliezen. Deze cartoons geven ons een nauwkeurig inzicht in dat tijdperk. Hebben we sindsdien vooruitgang geboekt? We willen je mening graag weten.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt