9 typische symptomen die wijzen op een gebrek aan kalium

door Skip

14 Oktober 2018

9 typische symptomen die wijzen op een gebrek aan kalium
Advertisement

Kalium is een zeer belangrijk mineraal voor het menselijk lichaam. Dit is een elektrolyt die deelneemt aan de geleiding van zenuwimpulsen, een proces dat aan de basis staat van spiersamentrekkingen. Samen met natrium is het van fundamenteel belang voor het reguleren van de hartslag. Een kaliumdisbalans in het lijf kan leiden tot problemen in belangrijke gebieden in ons lijf, zoals het hart, spieren en zenuwstelsel.

Bij een gebrek aan kalium, iets waar je veel makkelijker mee te maken krijgt dan een teveel aan kalium, worden de symptomen vaak verward met andere ziektebeelden of zelfs onderschat omdat wordt gedacht dat ze wel over zullen gaan. Tijdig ingrijpen bij een gebrek is heel belangrijk omdat je niet onherstelbare schade wilt oplopen.

Advertisement

Dit zijn de 9 symptomen waar je last van hebt wanneer je een gebrek aan kalium hebt.

Dit zijn de 9 symptomen waar je last van hebt wanneer je een gebrek aan kalium hebt.

pixabay.com

  • gevoel van zwakte, vermoeidheid, (ook heel ernstige) kramp in je spieren
  • Tintelingen of gevoelloosheid in je ledematen
  • Misselijkheid en/of overgeven
  • Opgezette buik
  • Onregelmatige hartslag
  • Obstipatie
  • Daling van de bloeddruk met als gevolg het gevoel dat je flauw gaat vallen
  • Verward denken, spanning, depressie, hallucinaties
  • Opgezet gezicht handen en kuiten

Al deze symptomen komen ook voor bij andere ziektes. Als je echter vaak kramp hebt en ernstige kramp, onregelmatige hartslag en het gevoel dat je flauw gaat vallen dan is het zeer waarschijnlijk dat er sprake is van een gebrek aan kalium.

Merk je deze symptomen op, praat er dan over met je huisarts. Je moet namelijk niet de situatie onderschatten want een kaliumgebrek kan ook heel ernstig blijken te zijn.

Advertisement

Oorzaken van kaliumgebrek

Oorzaken van kaliumgebrek

Onef9day/Wikimedia

De meest voorkomende oorzaak van een gebrek aan kalium is een dieet waar weinig balans in zit. Door je voeding krijg je nog altijd de meeste kalium binnen. Er zit veel kalium in: bonen, zoete aardappelen, bieten en bananen. 

Er kunnen echter ook andere oorzaken achter een kaliumgebrek zitten. Onder meer overmatig zweten, bijvoorbeeld als je veel sport maar je niet de door zweet verloren mineralen weer aanvult, diarreemomenten en te weinig drinken. Ook kunnen sommige medicijnen ervoor zorgen dat je kalium verliest, doordat je er veel door moet plassen.

Wanneer je merkt een of meer van de beschreven symptomen te hebben, dan is het wenselijk om naar de huisarts toe te gaan. Deze zal je laten testen om zeker te weten hoe het met je gezondheid gesteld is.

Advertisement