Raampjesloze vliegtuigen maken van vliegen een onvergetelijke ervaring, met een schitterend uitzicht

door Skip

15 Oktober 2018

Raampjesloze vliegtuigen maken van vliegen een onvergetelijke ervaring, met een schitterend uitzicht
Advertisement

Wie er bij het raam mag gaan zitten is een van de voornaamste redenen van gekibbel wanneer je gaat vliegen. Het is helaas niet mogelijk voor elke passagier om volop te kunnen genieten van de magie van het vliegen. Op dit moment dan tenminste! Een Brits onderzoeks- en innovatiebedrijf is namelijk bezig met de ontwikkeling van een heel bijzonder vliegtuig waar passagiers een schitterend uitzicht cadeau krijgen!

Advertisement
 Centre for Process Innovation/YouTube

Centre for Process Innovation/YouTube

Stel je toch eens voor hoe gaaf het zou voelen als je zou mogen vliegen in een vliegtuig met transparant glas en je dus helemaal bent oomgeven door wolken. Deze gevoelsbelevenis zou snel realiteit kunnen worden, door het prototype vliegtuig dat het Center for Process Innovation (CPI) aan het maken is, een Brits bedrijf dat innoveert en onderzoek doet. Zoals je kunt zien op de afbeeldingen heeft het vliegtuig geen raampjes en is de hele vliegtuigromp bedekt met een gigantisch oled-scherm dat van de gehele omgeving een groot virtueel venster maakt met een adembenemend panorama.

De panelen staan in verbinding met microkamers aan de buitenkant die zo realistisch mogelijk de omliggende omgeving reproduceren. Wil je liever niet zien wat er buiten gebeurt dan is het scherm om te toveren in een touch-entertainmentsysteem.

Advertisement
 Centre for Process Innovation/YouTube

Centre for Process Innovation/YouTube

Op dit moment verkeren de vliegtuigen van de toekomst nog in de onderzoeksfase en zouden ze pas over 10 tot 15 jaar het luchtruim kunnen vinden. In de kern van deze panelen is oledtechnologie, welke we ook aantreffen in de nieuwste televisies, smartphones of tablets, maar dan natuurlijk veel kleiner. Zo'n groot "scherm" kunnen maken is een van de problemen die moeten worden opgelost, maar we hebben er wel vertrouwen in dat over tien jaar deze technologieën nog verder zullen zijn ontwikkeld.

De ramen weghalen is niet alleen nuttig vanwege het esthetische aspect, het betekent ook dat het vliegtuig minder zwaar wordt en dat dus ook het brandstofverbruik verder daalt, met een direct gevolg voor de CO2-uitstoot. Dit kan het idee van het Britse bedrijf nog interessanter maken en ervoor zorgen dat een luchtvaartmaatschappij gaat investeren in het product. Terwijl we wachten totdat deze fantastische voertuigen het luchtruim kiezen, kan je de presentatievideo van het plan bekijken. Goede reis!

Advertisement