Dit V-vormige vliegtuig is ontworpen door een student en bespaart 20% op brandstof

Janine image
door Janine

14 Juni 2019

Dit V-vormige vliegtuig is ontworpen door een student en bespaart 20% op brandstof
Advertisement

Ken je de V-vormige elektrische gitaar gebruikt door Jimi Hendrix, Brian May, Keith Richards en vele andere rockmuzikanten? Als het antwoord ja is, weet je ook dat zijn naam Flying V is, oftewel “vliegende V”, een concept dat werkelijkheid kan worden, als we kijken naar het futuristische vliegtuig dat we je laten zien.

De naam is hetzelfde als het beroemde muziekinstrument. In dit geval zal Flying V echter een vliegtuig van de toekomst zijn, precies in de vorm van een V, met efficiënt verbruik en geschikt voor 314 passagiers... in zijn vleugels!

via Università Tecnica di Delft

Advertisement
Studio OSO/YouTube

Studio OSO/YouTube

Het eerste idee is te danken aan Justus Benad, een student van de Technische Universiteit van Berlijn. Het doel was om een vliegtuig van de toekomst te creëren met technische kenmerken gericht op brandstofverbruik en bijgevolg op minder milieuvervuiling.

Een ambitieus en origineel project, dat werd ondersteund en gefinancierd door het Nederlandse luchtvaartbedrijf KLM. In naam van duurzaamheid zeggen de ingenieurs van de Technische Universiteit Delft, die de Flying V ontwikkelen, dat zo'n voertuig de brandstofbehoefte met 20% kan verminderen in vergelijking met een Airbus A350.

Advertisement
Studio OSO/YouTube

Studio OSO/YouTube

Vliegtuigen zijn, ondanks de technologische vooruitgang en de groene progressie die zich steeds meer uitbreidt tot alle transportmiddelen, nog steeds zeer vervuilend. Momenteel draagt de luchtvaart bij tot een toename van de wereldwijde CO2-uitstoot met 2,5%.

Het is dus duidelijk dat een dergelijk project positieve scenario's op dit gebied opent en het luchtvervoer letterlijk kan veranderen.

Studio OSO/YouTube

Studio OSO/YouTube

De unieke vorm van dit vliegtuig maakt het minder luchtbestendig en daarom minder "dorstig" voor brandstof. Niet alleen: de ontwerpers hebben bekend gemaakt dat, hoewel het prototype wordt aangedreven door kerosine, de motoren ook zijn voorbereid op het gebruik van elektrische turbofans in de toekomst.

De Flying V kan ook lange afstanden overbruggen, waardoor passagiers een comfortabele omgeving hebben, vergelijkbaar in grootte met de Airbus A350. De twee vliegtuigen hebben dezelfde spanwijdte, dus het is niet nodig om hangars, deuren en startbanen te monteren voor de grote “vliegende V".

Studio OSO/YouTube

Studio OSO/YouTube

In afwachting van de presentatie en de testvlucht, verwacht in 2019, schatten de ingenieurs dat het vliegtuig rond 2040 de lucht in zou kunnen gaan. We moeten er nog lang op wachten, maar de vooruitgang die wordt geboekt, geeft hoop voor steeds groenere en vooruitstrevende vluchten.

Studio OSO/YouTube

Studio OSO/YouTube

Advertisement