6 intuïtieve strategieën die de manier waarop we met anderen communiceren radicaal kunnen veranderen

door Skip

22 Oktober 2018

6 intuïtieve strategieën die de manier waarop we met anderen communiceren radicaal kunnen veranderen
Advertisement

Er zijn mensen die worden geboren met uiterst effectieve communicatievaardigheden. Ze kunnen spreken in het openbaar, iemands aandacht opeisen, hun lichaam gebruiken om datgene wat ze zeggen kracht bij te zetten, zonder dat ze ook maar een keer lijken te hakkelen en te haperen.

Hieronder vindt je zo 6 adviezen waardoor je communicatievermogen voor de rest van je leven er beter op wordt.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

  • 1. Geef anderen het vermogen. Om mensen ervan te overtuigen te doen wat jij wilt moet je ze belangrijk en vrij laten voelen om te doen wat ze willen. Vergeet nooit om tijdens gesprekken zinnetjes als "Dat hangt van jou af", "Als jij zin hebt","Alleen als jij dat wilt" erin te gooien. Vraag je gesprekspartner om te praten over zichzelf, wat diegene denkt. Dat voedt zijn/haar ego en zal diegene zich belangrijker voelen.

  • 2. Praat niet moeilijk. Doeltreffend communiceren is eenvoudige taal die de luisteraar direct in hart of het hoofd raakt. Moeilijke, ingewikkelde woorden en interessantdoenerij zorgen ervoor dat iemand afgeleid raakt en kan je als spreker jezelf niet al te best neerzetten doordat je  ogenschijnlijk onvriendelijk en verwaand overkomt.

  • 3. Gebruik de sandwichmethode. Bij deze methode moet je kritiek op een bepaalde manier brengen zodat dit ook effectief is. De sneetjes brood zijn de complimenten, het beleg daarentegen is de kritiek zelf. Als je iemand kritiek moet geven, begin dan met een compliment of sowieso met iets positiefs. Ga dan over op de kritiek en sluit af met nog een compliment.
Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

  • 4. Vraag meer dan je hebben wilt: deze techniek wordt veel gebruikt door verkopers. Vaak is de verkoopprijs van een product iets opgepompt, dus als de verkoper korting geeft, heeft de klant het gevoel dat hij een goede deal heeft gescoord. In diezelfde trant kan je, als je je baas om opslag moet vragen, beginnen bij een hoger bedrag dan dat je eigenlijk wilt hebben.

  • 5. Wees niet bang voor stiltes: pauzes – ook als ze wat langer duren – zijn normaal in een gesprek. Het zijn de pogingen om die te doorbrengen die het gesprek ongemakkelijk maken. Als je de gewoonte hebt om leemtes op te vullen met geluidjes als "ehm" "euhh" of zuchten, begin dan met accepteren dat een gesprek zo nu en dan even stopt en pak die tijd om je gedachten te ordenenen.

  • 6. Vermijd directe discussies: kreten als "dit is verkeerd" of "ik ben het er niet mee eens" laten geen ruimte voor dialoog. Om te voorkomen dat er spanning in het gesprek ontstaat ga je liever discussies aan met zinnetjes als "het lukt me niet om te begrijpen hoe je hier tegenaan kijkt", "Ik heb een andere mening".
Advertisement