In Istanboel koop je metrokaartjes door te "betalen" met plastic flessen. Hoe gaat dat precies in zijn werk?

door Skip

11 November 2018

In Istanboel koop je metrokaartjes door te "betalen" met plastic flessen. Hoe gaat dat precies in zijn werk?
Advertisement

Het materiaal dat we gebruiken recyclen en dan met name plastic dat elk ecosysteem schade toebrengt, is een prioriteit voor elke regering, of dat zou het moeten zijn. Globaal bekeken zien we gelukkig ideeën die erg van elkaar verschillen, maar waarvan het doel wel hetzelfde is. Mensen aansporen om hun afval te scheiden zodat afvalverwerkers aan de slag kunnen met recyclen.

We willen je graag laten zien wat voor een schitterend programma ze zijn gestart in de joekelse metropool Istanboel. Daar krijg je in ruil voor plastic een metrokaartje. 

Advertisement

Het plan dat vooralsnog slechts op een station in de praktijk wordt gebracht, steekt zo in elkaar: je stopt plastic of aluminium in de automaat die dit afval dan met behulp van een systeem beoordeelt en een score geeft. In de praktijk krijgt iedere plastic en aluminium drankverpakking een punt en heb je recht op een vergoeding. Een voorbeeld. Voor een drankverpakking van 330 ml krijg je twee lira-cent, eentje van 1,5 liter 9 cent, idem voor een blikje van 500 ml. Hoe meer je gaandeweg deponeert des te meer tegoed wordt er op je kaart geladen waarmee je in het ov kunt.

Hoe meer je naar het station brengt, des te meer ritjes kun je maken. Een kaartje kost 2,6 lira, dus 28 flessen van 1,5 liter. Wie meer brengt krijgt verdere korting op recreatie-activiteiten, die ook op je kaart komt te staan.

In een metropool van 15 miljoen inwoners waar er heel plastic afval wordt gegenereerd en die op een van de laatste plaatsen staat in Europa, lijkt dit echt een prima stap voorwaarts te zijn. We hopen dit ook in andere Europese steden terug te zien...

Advertisement