Door op deze 5 manieren te denken is het lastiger om gelukkig te zijn

door Skip

23 November 2018

Door op deze 5 manieren te denken is het lastiger om gelukkig te zijn
Advertisement

Het kan gebeuren dat het niet lukt om gelukkig te zijn, zelfs niet wanneer je dat wilt en er dingen gebeuren waarbij je dat wel zou moeten zijn. De geboorte van een kind bijvoorbeeld, een promotie, een succes dat je behaald hebt; geluk is niet vanzelfsprekend. Hoe komt het dat dit gebeurt? Volgens psychologen zijn we het soms zelf die ons ervan weerhoudt om gelukkig te zijn. Door de situaties zelf raken we niet op ons gemak, maar heeft het met de instelling die we hebben te maken. Er zijn namelijk 5 gedachtes waarmee we onszelf kwellen waardoor we minder blij worden, zelfs als er mooie dingen gebeuren.

Advertisement
 Ben Blennerhassett/Unsplash

Ben Blennerhassett/Unsplash

  • 1. "Het zal vast niet lang duren." De aanname dat dingen die goed zijn toch niet lang zullen duren maakt dat je zorgen maakt over de toekomst en dat je niet van het nu geniet. Het zou mogelijk zo kunnen zijn dat iets niet lang duurt, maar het ligt niet in ons vermogen dat we kunnen bepalen hoe lang dingen duren. Wanneer ze voorbijkomen is wel of niet ervan genieten, de enige keuze die we hebben.

  • 2. "Ik verdien dit niet." Door te denken dat we geen recht hebben op een geldbedrag dat we hebben geërfd of dat we een relatie hebben die te mooi lijkt om waar te zijn, weerhouden we onszelf van gelukkig zijn. Even los van hoe je op zulke gedachtes komt, gaat het hier wel om iets dat je geluk in de weg staat.

  • 3. "Na iets moois komt er altijd iets akeligs." Hoe kan je nou ooit blij worden van iets wat geluk brengt als de focus uitgaat naar de negatieve dingen die erna zouden kunnen gebeuren? Wachten en maar niets doen omdat er iets akeligs gebeurt, daar wordt je gewoon heel onrustig van.

  • 4. "Het is niet zoals ik me heb voorgesteld." Wanneer we denken dat als we door het bereiken van het ene doel andere problemen op kunnen lossen, dan raken we altijd gefrustreerd omdat dit behaalde doel niets te maken heeft met het op te lossen probleem. Hoe kunnen anderen je nou meer respecteren nadat je een promotie hebt gekregen? Je moet blij zijn met al het goeds dat er gebeurt, maar niet denken dat dit dan automatisch wat slecht is, laat verdwijnen.

  • 5. "Het is niet genoeg." Denken dat je meer had kunnen krijgen dan dat je hebt is een ongeziene valstrik waar je in kunt lopen. Er waren genoeg mogelijkheden waardoor dingen anders hadden kunnen gaan, maar focussen op "hoe het had kunnen zijn" zorgt ervoor dat je je ongelukkig voelt en ontevreden bent, waardoor er geen ruimte is voor geluk.

Hoe kunnen we van instelling veranderen?

Om te beginnen met gelukkig zijn moeten we gaan accepteren dat de dingen gaan zoals ze gaan, zonder te denken aan de toekomst (van hoe het zou kunnen zijn) en wat daarna zal gebeuren. Wanneer je merkt dat je deze gedachtes krijgt, is het advies: haal diep adem en verleg je aandacht naar het nu, het enige moment dat telt, het enige wat een beetje zekerheid biedt.

Advertisement