15 simpele maar effectieve trucs om het wel lekker warm te maken in huis zonder dat je de verwarming te hoog zet

door Skip

31 Oktober 2018

15 simpele maar effectieve trucs om het wel lekker warm te maken in huis zonder dat je de verwarming te hoog zet
Advertisement

Als het aankomt op het bestieren van de kosten van een woning, dan is het verbruik een van de dingen waar we op moeten letten. Er is weinig voor nodig om de rekening hoger uit te laten vallen dan "nog te doen is" en als dan de rekening op de mat valt is het al te laat om hier iets aan te doen.

Er zijn echter goede gewoontes waarmee het mogelijk is om het verbruik te beperken en zodoende het mes in het huishoudelijk budget te zetten. Deze gewoontes zijn vooral effectief in de winter wanneer het verbruik vaak hoger uitvalt.

Hieronder hebben we 15 trucs op een rijtje gezet. Enkele trucs lijken misschien inkoppertjes, maar we garanderen je dat ze allemaal bij elkaar echt voor een ander resultaat kunnen zorgen. 

Advertisement

Met deze 15 dagelijkse gewoontes houdt je de boel warm en beperk je het gebruik van je verwarming thuis

Met deze 15 dagelijkse gewoontes houdt je de boel warm en beperk je het gebruik van je verwarming thuis

CORGI HomePlan/Flickr

 • 1. Draag een hoofddeksel. Ondanks dat hier nog niet universeel overeenstemming over is bereikt wordt er geschat dat ongeveer 10% van de lichaamswarmte verloren gaat via je hoofd. Als je dus warmte wilt opsparen, draag dan iets van een pet!
 • 2. Trek voldoende kleding aan. Een Scandinavisch gezegde luidt: "Slecht weer bestaat niet, wel slechte kleren." Als je op verwarming wilt besparen moet je je in laagjes kleden waarbij je eerste laag dan van een zachte en absorberende stof is (voor het vocht) en een dikkere laag die verwarmt.
 • 3. Pak je voeten goed in. Omdat je lichaam je vitale organen voorrang geeft zijn je voeten en handen kouder. Door die te bedekken met sokken en misschien ook pantoffels krijg je meteen een gevoel van warmte. Hetzelfde geldt voor je handen: je kan bijvoorbeeld polsjes dragen, dat zijn handschoenen waarvan de vingertoppen ontbreken ten gunste van de productiviteit.
 • 4. Blijf niet te lang stil staan. Als je te lang in dezelfde houding blijft staan dan kan je lichaam makkelijker afkoelen (da's logisch). Als je je richt op activiteiten zoals thuis sporten of iets anders dan zal je lichaam daar zeker blij mee zijn.
 • 5. Knuffelen. Het lichaam is een warmtebron... twee lichamen zijn dat nog meer dan één. Omhels je wederhelft of ook je pluizige viervoeter. Doordat je bij iemand bent waar je van houdt gaat je hart sneller slaan en geeft dat een gevoel van warmte.
Advertisement
Angie Six/Flickr

Angie Six/Flickr

 • 6. Laat de zon binnen. De zon is de voornaamste warmtebron op aarde. Laat hem zo veel mogelijk binnen als de dag dat toelaat (door schone ramen).
 • 7. Doe 's nachts de gordijnen dicht. Anders dan bij het vorige punt moet je 's nachts je gordijnen sluiten om te voorkomen dat je warmte verliest via je ruiten.
 • 8. Blokkeer tochtstromen. Het is ongelofelijk hoeveel invloed kieren en spleten hebben op de warmte in huis. Zorg voor tochtweringen of gebruik gewoon doeken om de koude lucht tegen te houden die binnenkomt via alles wat in contact staat met buiten.
 • 9. Sluit deuren. Doorgaans gebruiken we ruimtes in huis niet op dezelfde manier en is het dus goed om deze gescheiden te houden door deuren gesloten te houden. Zo voorkom je dan dat de warmte de gang op gaat.
 • 10. Gebruik vloerbedekking. Net zoals bij ramen verdwijnt er dankzij de vloeren ook veel warmte. Je kan dit beperken door tapijten te gebruiken en loop je bovendien niet over ijskoude vloeren.
Maxpixel

Maxpixel

 • 11. Doe kaarsen aan. Kaarsen zijn warm en kunnen zeker niet veel veranderen aan de warmte in een kamer, maar ze kunnen wel wat met je doen op psychologisch vlak.
 • 12. Maak winterse gerechten klaar. Lekkere warme gerechten bereiden daar wordt het binnen niet alleen warmer door, je wordt zelf ook warm en je bent lekker in beweging. Erwtensoep, pannenkoeken, een exact receot kiezen is niet nodig, want de winter duurt lang. Tijd genoeg dus om allemaal recepten te proberen.
 • 13. Drink lekker warme dranken. Net als het vorige punt kan ook een kop (kamille)thee, een infusie het verschik maken op een koude dag. Het is proberen om te geloven!
 • 14. Vul een kruik met warm water. Houd een kruik vast voordat je naar bed gaat, op de bank... onder de dekens. Dat zal echt wel het verschil maken. Als alternatief kan je een sok vullen met rijst die je een paar minuten in de magnetron hebt gedaan.
 • 15. Isoleer je verwarming. Er is veel isolatiemateriaal beschikbaar dat je speciaal tussen verwarming en muur kunt plaatsen om te voorkomen dat de warmte door de muur wegtrekt. Als je het idee hebt dat je verwarmingen het niet doen zoals verwacht, vraag dan om advies in een bouwmarkt.
CORGI HomePlan/Flickr

CORGI HomePlan/Flickr

Advertisement