Waarom experts altijd aanbevelen kinderzitjes te gebruiken die tegen de rijrichting in zijn geplaatst

door Skip

16 November 2018

Waarom experts altijd aanbevelen kinderzitjes te gebruiken die tegen de rijrichting in zijn geplaatst
Advertisement

Wanneer het om kinderen gaat kan het maar niet veilig genoeg zijn, zeker als het gaat om reizen per auto. Er zijn vandaag veel middelen voorhanden om elke reis zo veilig mogelijk te maken, de beroemdste van deze is toch zeker het autokinderzitje.

Er is echter iets wat bepalend kan zijn bij ongelukken, en dat is de manier waarop het kinderzitje geplaatst is. Je zult vast en zeker wel eens stoeltjes hebben gezien die met de rijrichting mee zijn geplaatst of ertegen in. Waar kan je het beste voor kiezen?

Advertisement
pixnio

pixnio

In sommige landen is deze regel al in de wet vastgelegd. De stoeltjes die naar achteren zijn gericht, dus tegen de rijrichting in, staan het veiligst omdat de kans op schade bij het kind met 80% wordt verminderd (terwijl dit bij de stoeltjes naar voren bij 50% stopt). Zoals duidelijk is te zien in de video die hieronder staat, schuilt de kern van de kwestie in de nek en de ruggengraat.

Wanneer het stoeltje naar achteren toe staat dan blijft de rug en de nek van de baby op een lijn. Staat het stoeltje naar voren, dan wordt het lijfje tegengehouden en klapt het hoofd naar voren, dit met grote risico's voor nek en rug.

Jammer genoeg weten veel ouders niet van af van deze nog extra veiligheidsmaatregel die ze voor hun kroost kunnen nemen, ondanks de vele preventiecampagnes. Wat het nog erger maakt is dat deze zitjes niet altijd overal zijn te krijgen.

Alleen door dit bericht te delen kan de situatie gaan veranderen en kan het aantal gevallen van kinderen die letsel overhouden door auto-ongelukken verder omlaag.

Advertisement