Kinderartsen waarschuwen opnieuw over kinderen billenkoek geven

door Skip

09 November 2018

Kinderartsen waarschuwen opnieuw over kinderen billenkoek geven
Advertisement

Medici van Amerikaans Genootschap voor kinderartsen hebben nog steviger stelling genomen tegen het geven van billenkoek als manier van opvoeden. Dat hebben zij gedaan middels een update van de opvoedingsrichtlijnen (gepubliceerd in 1998) waar zij al eerder een dergelijke aanpak hadden verboden. In vergelijking met twintig jaar geleden zijn er nu nieuwe extra studies en onderzoeken die laten zien hoe weinig je bereikt met lijfstraffen en verbaal geweld, buiten de psychofysische die hierdoor worden veroorzaakt.

via pediatrics.aappublications.org

Advertisement
it.freeimages.com

it.freeimages.com

In dit toevoegsel aan de richtlijnen zeggen de Amerikaanse kinderartsen dat "ouders niet lijfstraffen zouden moeten toepassen (klappen en billenkoek) als strafmiddel voor niet-goed gedrag, zelfs niet in situaties wanneer ze boos zijn. Evenzo zouden er geen disciplinaire strategieën mogen worden gehanteerd waar er woorden worden gebruikt die schaamte en vernedering oproepen".

De door het genootschap geciteerde studies hebben aangetoond hoe billenkoek en harde taal totaal niet effectief is wil je het gedrag van kinderen verbeteren, het zorgt namelijk niet voor verandering op de lange termijn. Bij een onderzoek uit 2014 is er gezien hoe kinderen die een van deze straffen hadden ondergaan binnen een tijdsbestek van 10 minuten gewoon weer begonnen te doen waar ze zo-even voor waren gestraft. Helaas zorgen straffen zoals billenkoek ook voor een vicieuze cirkel. Het kind begaat weer dezelfde 'fout', wat dan vervolgens weer tot meer billenkoek leidt.

Advertisement
freeimages.com

freeimages.com

Maar lijfstraffen (handelingen die niet beledigend bedoeld zijn en die als doel hebben om gedrag bij kinderen te veranderen) zijn niet alleen nutteloos, ze hebben ook nog eens een negatieve doorslag op het psychofysische welzijn van kinderen.

Er is een neiging tot agressiviteit waargenomen bij kleuters en kinderen tot de 16 en een grotere kans op het krijgen van psychische aandoeningen. Een klein onderzoek heeft aangetoond dat er een verkrimping van grijze stof plaatsvindt in sommige delen van de hersenen, met als gevolg een verlaging van het IQ.

De artsen van het genootschap bevelen gezondere vormen van discipliberen aan zoals het belonen van goed gedrag en het stellen van grenzen bijvoorbeeld.

Wat denk jij van wat deze Amerikaanse artsen te zeggen hebben? Denk je dat billenkoekop een of andere manier effectief kunnen zijn of denk je dat dit maar uit de opvoeding moet worden verbannen?

Sources:

Advertisement