Koffie drinken vermindert de kans op het ontwikkelen van Alzheimer en Parkinson - maar cafeïne heeft er niets mee te maken

Janine image
door Janine

09 December 2018

Koffie drinken vermindert de kans op het ontwikkelen van Alzheimer en Parkinson - maar cafeïne heeft er niets mee te maken
Advertisement

De hoeveelheid onderzoeken die de voordelen van koffie voor de gezondheid aantonen neemt met de dag toe. Een van de laatsten suggereert dat koffie een rol kan spelen bij de bescherming van mensen tegen de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Het onderzoek heeft zich niet beperkt tot het identificeren van een verband tussen het drinken van koffie en de afwezigheid van ziekten, maar heeft ook onderzocht via welke mechanismen koffie op een dergelijke gunstige manier werkt en vooral welke de belangrijkste stoffen zijn.

via Frontiers in Neuroscience

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

"We wilden begrijpen wat de samenstellingen van koffie zijn en hoe ze invloed kunnen hebben op cognitieve achteruitgang," zei Dr. Donald Weaver, een van de onderzoekers die deelnamen aan het onderzoek.

Wetenschappers hebben ontdekt dat sommige soorten koffie het proces van de achteruitgang van beta-amyloïde eiwitten remmen, dat aan de basis staat voor de ontwikkeling van Alzheimer, Parkinson en andere vormen van dementie. In het bijzonder zijn het de verbindingen die fenylindanen worden genoemd, geproduceerd tijdens het roosteren van de bonen, dat achteruitgang niet plaatsvindt.

Men heeft ook gezien dat de hoeveelheid fenylindanen evenredig is aan de intensiteit van het roosteren, dus sommige soorten koffie hebben een meer beschermende functie dan andere. Cafeïnevrije koffie heeft ook dezelfde verbindingen, dus van cafeïne kan worden gezegd dat het wordt uitgesloten van de belangrijkste factoren.

Moet je je dagelijkse hoeveelheid koffie daarom verhogen of beginnen met koffie te drinken? Nee. De wetenschappers wijzen erop dat de studie op geen enkele manier een stimulans voor de consumptie van koffie wil zijn die, ondanks alles, ook enkele contra-indicaties heeft. De resultaten die de onderzoekers hebben bereikt zijn erg belangrijk voor het begrijpen van de ontwikkeling van de ziekte en voor het identificeren van een therapie. Om te weten of en hoeveel koffie je mag drinken, is het beter om met je arts te praten!

Source:

Advertisement