Lopen is een van de meest onderschatte fysieke activiteiten: het is heel goed voor lichaam en geest

door Skip

13 November 2018

Lopen is een van de meest onderschatte fysieke activiteiten: het is heel goed voor lichaam en geest
Advertisement

Vaak worden we getergd en afgestompt door negatieve gevoelens zoals innerlijke spanning en bedroefd zijn en door de dagelijkse zorgen. De enige manier die we hebben om de batterij weer op te laden en een beetje afstand te nemen van problemen is wandelen. Deze activiteit is goed voor je hersens want er komt endorfine door vrij en vermindert het cortisol, het stresshormoon. Buiten dat is het natuurlijk goed voor je lichaam. Naar de rol als medicijn zijn enkele onderzoeken gedaan door een groep neurowetenschappers van de Universiteit Princeton (New Jersey) die lijken te bevestigen hoe belangrijk wandelen voor je is om op te laden en beter het dagelijks leven aan te kunnen gaan.

via telegraph.co.uk

Advertisement
epicantus/pixabay

epicantus/pixabay

Een aantal onderzoekers hebben een experiment uitgevoerd op twee groepen cavia's om te kunnen doorgronden of bewegen een positieve invloed heeft op het zenuwstelsel. Een van de twee groepen cavia's was actief terwijl de andere groep bleef zitten. Wat bleek? De cavia's die konden lopen schakelden de zogenaamde 'kalmerende zenuwcellen' in. Deze remmen de mate van opwinding in zenuwcellen die in ons geval gevoelens van stress en innerlijke spanning veroorzaken. Er is bovendien vastgesteld dat wandelen ook een goede remedie kan blijken te zijn tegen depressie omdat het helpt bij het ordenen van gedachten.

Advertisement
Free-Photos/pixabay

Free-Photos/pixabay

Het is echter niet voldoende om gewoon naar buiten te gaan en maar te gaan wandelen. Niet iedere plaats is namelijk geschikt voor het herstel van je hersenen. Wandelen in een winkelcentrum of midden in de natuur zijn twee hele verschillende dingen. In een winkelcentrum kan het zenuwstelsel niet volledig ontspannen terwijl je in de natuur helemaal op kunt gaan, ver weg van de chaos. De hersenen kunnen dus tijdelijk even ontkoppelen, relaxen en opladen zodat de dagelijkse strijd weer kan worden aangegaan met meer enegie en zonder stress en innerlijke spanningen.

Advertisement