Online winkelen is een verslaving die onze geestelijke gezondheid kan bedreigen: dat zeggen psychologen

Janine image
door Janine

28 November 2019

Online winkelen is een verslaving die onze geestelijke gezondheid kan bedreigen: dat zeggen psychologen
Advertisement

Psychotherapeuten beweren dat verslaving aan online winkelen een psychische aandoening is die al te lang niet werd erkend, maar toch een snelgroeiende ziekte is. De verklaring komt nadat Dr. Astrid Müller, psychotherapeute aan de Hannover Medical School in Duitsland, en haar collega's een onderzoek hebben uitgevoerd met 122 patiënten die hulp zochten voor hun online winkelverslavingen. Tijdens het onderzoek ontdekten wetenschappers dat mensen die verslaafd waren, meer depressies en angst hadden dan normaal.

via Daily Mail UK

Advertisement
Pixabay

Pixabay

De onderzoekers geloven dat de verslaving is geïntensiveerd door de opkomst van online winkels, apps en thuisbezorging, die een hele nieuwe dimensie hebben toegevoegd aan het concept van het zijn van een echte shopaholic. Internet heeft geen openings- of sluitingstijden, wat betekent dat kopers op alle uren van de dag kunnen genieten van winkelen zonder de deur uit te hoeven of met andere mensen te communiceren.

Vaak bieden online winkels ook een breder scala aan aanbiedingen dan fysieke winkels, wat betekent dat de meest ijverige klanten meer toegankelijkheid hebben tegen goedkopere prijzen. De onbeperkte beschikbaarheid van producten betekent dat steeds meer jongeren tekenen vertonen van een compulsieve koopstoornis (BSD), die volgens onderzoekers 5% van de bevolking treft.

Advertisement
Max Pixel

Max Pixel

Deze specifieke aandoening wordt al tientallen jaren erkend, hoewel deze momenteel niet als op zichzelf staand wordt geclassificeerd. In plaats daarvan valt het in een categorie die "andere gespecificeerde impulsieve stoornis” wordt genoemd. Dr. Müller en haar team geloven echter dat de aandoening een nieuwe betekenis krijgt in het internettijdperk. Ze beweren dat de BSD al te lang wordt onderschat en dat het meer aandacht verdient, omdat wordt aangenomen dat het ernstige mentale effecten heeft.

De kenmerken van een compulsieve winkelstoornis bestaat uit de bezorgdheid over winkelen voor onnodige artikelen, de moeilijkheid om weerstand te bieden tegen de aankoop van onnodige artikelen en de financiële problemen als gevolg van ongecontroleerde aankopen en deze aandoening kan ook leiden tot relatieproblemen, geldschulden en lichamelijke stoornissen, aangezien kopers uiteindelijk alles wat ze kopen verzamelen.

De resultaten die zijn verkregen na jarenlang onderzoek door het Duitse team van Dr. Muller mogen niet worden onderschat in het huidige panorama van online handel en hoe onze (slechte) gewoontes stilzwijgend veranderen.

Advertisement