7 dingen die we 's avonds doen waardoor we 's ochtends moe wakker van kunnen worden

door Skip

19 November 2018

7 dingen die we 's avonds doen waardoor we 's ochtends moe wakker van kunnen worden
Advertisement

Hoe vaak is het al voorgekomen dat je 's morgens wakker werd, ook al was je de avond ervoor vroeg naar bed gegaan of heb je uren lang geslapen? Het overkomt veel mensen. En toch komt slecht slapen niet alleen door een gebrek aan slaap of door de weinige tijd die wordt uitgetrokken voor de nachtrust. Er komen namelijk ook andere factoren bij kijken, met andere woorden: de gewoontes die je hebt die gevolgen hebben voor het lichaam en waar we ons niet altijd bewust van zijn, tenminste niet wanneer je 's ochtends vermoeider opstaat dan je was wanneer je naar bed bent gegaan.

via thisisinsider.com

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Volgens recente onderzoeken waar een deel van de wereldbevolking bij is betrokken zijn er maar weinig mensen die met regelmaat en goed slapen. De oorzaak hiervan moet worden gezocht in enkele dagelijkse gewoontes die mensen hebben. Laten we gaan kijken wat we anders kunnen doen om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Advertisement

1. Pillen slikken waar je moe van wordt

1. Pillen slikken waar je moe van wordt

Global Panorama/flickr

Soms komt het voor dat je wel eens wat pilletjes moet slikken, tegen een allergische reactie of tegen pijn en die dan de dag daarna voor vermoeidheid zorgen. Je doet er goed aan om altijd de aanwijzingen te volgen van de arts die het middel heeft voorgeschreven, maar dat je ook weet wat het middel doet zodat je vermoeidheid 's ochtends kan voorkomen.

2. Zware maaltijden

2. Zware maaltijden

Pink Sherbet Photography/Wikimedia Commons

Vaak hebben we het niet door dat de dingen die we eten een ontzettende invloed kan hebben op onze slaap. Als je pittige gerechten eet, vetrijk of die zuur zijn, dan kan dit zorgen voor problemen bij het verteren zoals bijvoorbeeld brandend maagzuur. Niet alle magen zijn natuurlijk hetzelfde, maar het advies is in alle gevallen om niet te zwaar te eten voor het slapen gaan om zo te voorkomen dat je lichaam 's nachts hard moet werken.

3. Drinken voordat je gaat slapen

3. Drinken voordat je gaat slapen

pixnio.com

Ook door te drinken kan je slaap worden onderbroken. Dranken die theïne en caffeïne bevatten, beiden oppeppers, dienen absoluut te worden vermeden. Als je echt niet buiten iets warms drinken kunt voordat je gaat slapen, maak dan liever een infusie klaar. Deze hebben evengoed echter de vervelende bijwerking dat ze je blaas erg vullen. Ook alcohol en koolzuurhoudende dranken hebben hetzelfde effect als thee en koffie: ze zijn van invloed op hoe diep je slaapt en moet je er vaak door naar de WC. 

4. Met je telefoon in bed liggen

4. Met je telefoon in bed liggen

Bosland Corp./flickr

Met je telefoon in bed gaan liggen zodat je dan je mail of je notificaties op sociale media kunt checken, dat verstoort de nachtrust. Vooral het licht dat van deze apparaten komt gaat je hoofd niet van ontspannen. Bovendien, door je telefoon in de buurt te houden kom je in de verleiding om ook midden in de nacht te kijken hoe laat het is, waar je spanningen en zorgen door krijgt. Het advies luidt om je telefoon ver weg te leggen of anders in een andere kamer.

Advertisement

5. Je bed voor andere dingen gebruiken

5. Je bed voor andere dingen gebruiken

Mislav Marohnić/flickr

Soms doe je in je bed ook hele andere dingen dan slapen zoals bijvoorbeeld werken op je laptop, leren of TV kijken. Deze activiteiten kunnen van invloed zijn op hoe we de ochtend erna wakker worden. Onze hersenen koppelen het bed dus waar we het voor gebruiken en dus niet meer voor slapen. Je zou eerder je geest moeten trainen om je bed te zien als de plek waar je alleen maar slaapt en niets anders.

6. Dingen doen die negatieve gedachtes veroorzaken

6. Dingen doen die negatieve gedachtes veroorzaken

François Philipp/flickr

Ruziemaken, horrorfilms of thrillers kijken, denken aan wat je de volgende dag moet doen zijn slechts een aantal dingen waarmee je voor negatieve reacties zorgt in je hoofd. Het is een goede gewoonte om wat tijd voor jezelf te nemen 's avonds: doe wat je leuk vindt of wat je ontspant. Stel alles wat je stress en innerlijke onrust veroorzaakt uit tot de volgende dag.

Advertisement

7. Koud douchen

7. Koud douchen

pixabay.com

Erg op dezelfde manier zoals bij het vorige punt kan ook koud douchen of in het algemeen koud water dat terecht komt op je huid ervoor zorgen dat je in een alerte toestand komt die de 'ruststand' als het ware tegengaat. Alvorens naar bed te gaan is het belangrijk om lichaam en geest te ontspannen en alle gedachtes los te laten zodat je zonder vermoeidheid op kan staan. Een lekker warm bad of douche kunnen een goed hulpmiddel zijn hierbij.

Advertisement