Het eerste op zonne-energie vliegende vliegtuig stijgt in 2019 op, heeft een oneindig bereik en kan oneindig vliegen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Het eerste op zonne-energie vliegende…
Door op deze 5 manieren te denken is het lastiger om gelukkig te zijn Onderzoekers hebben een warmtebron ontdekt die Antarctica van onderaf laat smelten

Het eerste op zonne-energie vliegende vliegtuig stijgt in 2019 op, heeft een oneindig bereik en kan oneindig vliegen

Door Skip Tromp de Haas
1.726
Advertisement

In 1988 zette de CEO van het bedrijf Aurora Flight Services, dat onderdeel is van de Boeing-groep, samen met andere collega's het record neer voor het maken van de langste vlucht met een vliegtuig dat door mankracht werd aangedreven (door te fietsen). Er werd van Kreta naar Santorini gevlogen.

Vele jaren later heeft de missie om nieuwe, steeds milieuvriendelijkere, manieren van vliegen te bedenken nog altijd prioriteit. Het bedrijf heeft namelijk net aangekondigd dat het de laatste hand heeft gelegd aan de Odysseus, een vliegtuig dat volledig wordt aangedreven door zonne-energie en daarmee dus oneindig kan doorvliegen. En nee, dit is geen grap!

Odysseus is ontstaan uit een combinatie van efficiëntere, doorontwikkelde zonneceltechnologie en ultralichte materiaaltechnieken. Met een machine als resultaat die voor eeuwig kan vliegen zonder ook maar een grammetje C02 te produceren. Daarnaast kan het, als machine die op zonnekracht draait, nu meer vervoeren dan ooit.

Vergeleken met een gewone satelliet kost dit vliegtuig ontzettend weinig en kan het voortdurend in verbinding staan met onderzoekscentra en communicatietorens. Het vliegtuig kan zijn werkzaamheden doen boven de wolken en andere vliegtuigen en voor onbepaalde tijd rond de aarde vliegen. Daarbij blijft het altijd in verbinding staan met z'n basis en hoeft er nooit te worden bijgetankt. Als het een 'missie' heeft voltooid dan kan het vliegtuig worden geprogrammeerd zonder dat het naar de basis terughoeft.

Advertisement

Odysseus zal voor het weeronderzoek echt de doorbraak van de eeuw betekenen. Doordat hij oneindig kan vliegen is hij er uitermate geschikt voor om over een lange periode variaties in de atmosfeer en ook de veranderingen te meten die plaatsvinden als gevolg van weersomstandigheden.

Naast toepassingen op het gebied van het milieu kan het vliegtuig ook worden toegepast voor communicatie of voor het uitwerken van verbindingsplannen op grote schaal. Dit alles uiteraard zonder uitstoot van C02.

De eerste vlucht van Odysseus staat gepland in 2019. Net als de gelijknamige held is ook dit vliegtuig voorbestemd om heel, heel lang op reis te gaan. Wat deze nieuwe generatie uitstootvrije vliegtuigen allemaal kan gaan betekenen, daar gaan we nog achterkomen!

Advertisement
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt