Amerikaanse zoölogen hebben een nieuwe drieduizend beren sterke populatie poolberen ontdekt die allemaal hartstikke gezond zijn

door Skip

20 November 2018

Amerikaanse zoölogen hebben een nieuwe drieduizend beren sterke populatie poolberen ontdekt die allemaal hartstikke gezond zijn
Advertisement

Op de Tsjoektsjenzee die zich tussen westelijk Alaska en Siberië bevindt, heeft een groep Amerikaanse zoölogen een populatie gevonden van drieduizend poolberen die in goede gezondheid verkeren. Dat deze dieren gevonden zijn is het resultaat van jaren onderzoek en in de gaten houden van exemplaren met gps-apparatuur en helicopters. Professor Eric V. Regehr leide het team van deskundigen gedurende deze observatieperiode, zegt dat het niet al te best gaat met de poolberen vanwege de smeltende ijskappen, maar dat andere soorten, zoals de soort die recentelijk is ontdekt, er wel in slagen om te overleven.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

De populatie poolberen die in de Tsjoektsjenzee is ontdekt weet zich te redden door de ruime beschikbaarheid aan bronnen die het gebied heeft. In het ondiepe water kunnen de dieren gemakkelijk voedsel vinden zoals bijvoorbeeld zeehonden. Ook kunnen ze in de zomermaanden eten van de aangespoelde walviskarkassen die een natuurlijke dood zijn gestorven. Dankzij deze voedselbron hebben de beren in dit gebied evenveel lichaamsvet als de beren van 25 jaar geleden in dit gebied. Al met al hebben deze deze beren, vergeleken met andere poolberen, die voor hun leven moeten vrezen vanwege klimaatverandering, een hele goede gezondheid. Als we uitgaan van de verslagen van de zoölogen is het geboortecijfer en het aantal beertjes dat het overleeft, hoog.

De gegevens die door Eric V. Regehr en zijn team van de U.S. Fish and Wildlife Service en de U.S. Geological Survey zijn verzameld, bieden goede hoop, maar moet er toch worden opgelet: de poolbeer blijft altijd een soort die in gevaar is, en zijn de voortdurende veranderingen in het klimaat nog altijd iets dat niet mag worden onderschat.

Advertisement