De middelvinger van Galileo staat symbool voor alle mensen die strijden tegen onwetendheid - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De middelvinger van Galileo staat symbool…
Psychologen hebben onthuld waarom het belangrijk is om 's morgens vroeg op te staan en hoe je daar makkelijk in slaagt In deze futuristische camper zit een bubbelbad en staat er een helikopter op het dak... kamperen op 5-sterrenniveau dus

De middelvinger van Galileo staat symbool voor alle mensen die strijden tegen onwetendheid

Advertisement

Uit de geschiedenis blijkt hoe vaak mensen bewust ervoor hebben gekozen om de realiteit niet onder ogen te willen zien en dan liever hun toevlucht zoeken tot bekrompen religieus fanatisme, bekrompen politieke ideeën of tot iedere andere partij waar ze bij kunnen horen die de individuele vrijheid van mensen beperkt.

De veelbesproken situatie waar de omstreden Toscaanse wetenschapper in terecht was gekomen is het schoolvoorbeeld van het bovenstaande: de Kerk vond hem een ketter en om een veroordeling te voorkomen, deed hij uiteindelijk afstand van de wetenschappelijke ontdekkingen die hij had gedaan. Hij hield de geestelijken waarschijnlijk voor de gek; een toneelstukje, zodat hij gewoon verder kon gaan met zijn onderzoek.

De middelvinger van Galileo wordt bewaard in een schrijn in het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschap in Florence en is een eerbetoon aan de strijd die mensen leveren voor hun eigen ideeën.

In het "Museo di Storia della Scienza" (Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschap) wordt een vinger van Galileo bewaard. Deze relikwie ziet er griezelig uit, maar is van grote betekenis. Denk alleen al aan hoe vaak Galileo die middelvinger in de lucht stak om de baan van een bewegende ster of planeet na te trekken.

Galileo's vinger werd meerdere keren ilegaal verplaatst en verkocht, tot op de dag dat het weer terugkwam in Florence. Zijn vinger werd 95 jaar na zijn dood bij hem weggehaald door de geleerde Anton Francesco Gori, op 12 april 1737, exact op de dag waarop 104 jaar eerder het verhoor in het kader van het beroemde proces begon. Zijn stoffelijk overschot werd uit zijn graf gehaald op wens van zijn laatste leerling, die naast anderen, hem heel erg graag mocht. Galileo werd overgebracht naar de Basilica di Santa Croce.

Tegenwoordig is zijn vinger het enige menselijke lichaamsdeel dat te vinden is op een locatie waar het alleen maar over telescopen en magneten gaat.

De vinger in kwestie is zijn rechtermiddelvinger. Volgens de traditie bepaalt de toeschouwer wat er met een omhoog geheven middelvinger wordt bedoeld; hoog in de lucht steken, zoals Galileo dat heel vaak wel zal hebben gedaan of een brutaal en recalcitrant gebaar maken naar de mensen toe die middels een absurd proces hebben geprobeerd om wetenschappelijke waarheidsvinding te dwarsbomen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt