15 bijzonderheden over Kerst die de meeste mensen niet weten

Janine image
door Janine

11 December 2018

15 bijzonderheden over Kerst die de meeste mensen niet weten
Advertisement

Kerstmis is een universeel feest waar de hele wereld stopt om de meest magische nacht van het jaar te vieren. Ook al gaat het om hetzelfde feest, de tradities veranderen van cultuur tot cultuur, en geeft Kerstmis verschillende nuances, afhankelijk van het land. In dit artikel hebben we 15 bijzonderheden over dit feest van over de hele wereld verzameld, die je zullen laten kennismaken met verschillende culturen en gebruiken die je waarschijnlijk nog niet kende.

Advertisement
Maxpixel

Maxpixel

1. In Zweden wijkt de kerstman enigszins af van hoe hij in de rest van de wereld bekend is. Zijn naam is Tomte, hij is zo klein als een elf en gaat met zijn geit Yule op pad.
2. In Noorwegen worden, volgens traditie, op 24 december alle bezems en gereedschappen waarmee je je huis schoonmaakt verstopt. Dit komt omdat er wordt gezegd dat slechte heksen 's nachts langskomen om alle bezems bij mensen thuis te stelen.
3. In de Tsjechische Republiek wil een kersttraditie dat single vrouwen met hun rug naar de deur toe, een schoen achteruit gooien. Als deze met de punt richting de deur valt, betekent dit dat de vrouw binnen het jaar de liefde zal vinden.
4. Het Vrijheidsbeeld is misschien wel het grootste kerstcadeau ooit gemaakt in de geschiedenis! Het werd op 25 december door de Fransen aan de Verenigde Staten geschonken als een symbool van vriendschap tussen de twee volkeren.
5. In Duitsland en Oostenrijk is er de slechte tegenhanger van St. Nicholas. Het is een demon genaamd Krampus die de taak heeft om slechte kinderen te straffen; in sommige steden, tijdens volksoptochten, dragen mensen maskers van deze demonen.

Advertisement
TravelWeaver LLC/Flickr

TravelWeaver LLC/Flickr

6. In de VS, in de staat Washington, is er een kerststad met de naam Leavensworth. Met minder dan 2000 inwoners is deze plaats de perfecte reproductie van een Beiers dorp dat in de kerstperiode verandert in een enorme kerstmarkt.
7. De Euphorbia Pulcherrima, beter bekend als de Kerstster, is een plant afkomstig uit Mexico die 4 meter kan bereiken. In de oudheid gebruikten de Azteken het om rode pigmenten te verkrijgen.
8. In Oekraïne worden spinnenwebben gebruikt om te versieren, omdat ze worden verondersteld dragers van geluk te zijn.
9. Het langste kerstdiner is waarschijnlijk geconsumeerd in Polen, waar traditiegetrouw 12 gangen vereist zijn, oftewel één voor elke apostel.
10. In Servië worden cadeaus twee weken voor kerst uitgepakt. De kinderen "ontvoeren en binden de moeders vast" en eisen losgeld dat meestal wordt terugbetaald in geschenken.

Pixabay

Pixabay

11. In Spanje is de kerststal een belangrijke traditie; in Catalonië is er de gewoonte om tussen de beeldjes het karakter van de "caganer" te voegen, dat is een herder die zijn behoeften doet. Dit wordt als geluksbrenger beschouwd in de Spaanse cultuur.
12. In Zuid-Afrika is het traditionele feestgerecht gefrituurde insecten.
13. In Brazilië denken ze dat "Papi Noel" uit Groenland komt en om deze reden draagt ​​hij alleen zijden kleding vanwege de hitte in Brazilië.
14. In Japan is Kerstmis heel anders dan hoe wij het kennen. Het lijkt veel meer op Valentijnsdag, waar iedereen geschenken uitwisselt en het is traditie om gebakken kip te eten, bij voorkeur van de KFC-keten.
15. In de Verenigde Staten zijn kerstdecoraties bij iedereen geliefd, daarom worden echte wedstrijden georganiseerd. Met de markt voor kerstdecoraties zijn in de VS ongeveer 6 miljard dollar gemoeid.

Deze weetjes zorgen ervoor dat je tijdens de kerstlunch met je familieleden een goed figuur slaat!

Advertisement