Dit is alles wat je moet weten over 21 december, de kortste dag en een dag waarop talloze historische gebeurtenissen plaatsvonden - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Dit is alles wat je moet weten over…
9 constructieve manieren om een kind te straffen zonder z'n zelfvertrouwen te beschadigen Chiune Sugihara, de jodenredder die je bijna nooit in geschiedenisboeken terugziet

Dit is alles wat je moet weten over 21 december, de kortste dag en een dag waarop talloze historische gebeurtenissen plaatsvonden

Door Skip Tromp de Haas
1.088
Advertisement

21 december is ook wel bekend als de dag van de winterzonnewende, voor degenen die in het noordelijke halfrond wonen is dat het begin van de astronomische winter en is het ook de kortste dag van het jaar. Voor mensen die in het zuidelijk halfrond wonen staat het echter voor het begin van de zomer. In vele oude culturen werd deze dag geassocieerd met het einde en het begin van dingen, een dag die symbool stond voor de natuur die haar krachten weer kreeg en die mensen een nieuwe impuls gaf. Al met al dus een dag die is doordrongen van betekenis en een dag waarop veel dingen zijn gebeurd die van betekenis zijn geweest in de geschiedenis.

1620: kolonisten van de Mayflower gaan aan wal in de Plymouth-baai

Er wordt gedacht dat de eerste Engelse kolonisten van het schip de Mayflower aan land gingen in de baai waar tegenwoordig de haven van Plymouth ligt. Dit was waar de ontstaansgeschiedenis van de V.S. begon.

1898: Radium wordt ontdekt

Marie Sklodowska Curie en haar man Pierre Curie ontdekten op deze dag radium en polonium, twee zeer radioactieve elementen. Marie Curie was de eerste vrouw die een Nobelprijs won en ook de enige vrouw die hem twee keer won en de enige persoon die hem had gekregen voor twee verschillende disciplines; scheikunde en natuurkunde.

Advertisement

1937: deze eerste kleurentekenfilm ooit wordt uitgebracht

Deze animatiefilm werd als voorstukje getoond in het Carthay Circle Theatre op 21 december 1937. Het heeft z'n stempel gedrukt op filmgeschiedenis en was het begin van "en ze leefden nog lang en gelukkig" made in Disney.

1968: Apollo 8 wordt gelanceerd

Dit was de eerste missie van het Apollo-ruimteprogramma waardoor een uit mensen bestaande bemanning buiten de baan van de aarde werd gebracht en deze de maan bereikte, hier omheen cirkelde en weer veilig op aarde terugkeerde. Voor de gelegenheid werd Kerstavond live uitgezonden vanaf het maanoppervlak.

2012: De wereld is niet vergaan

Volgens enkele interpretaties van de Maya-kalender had er op 21 december 2012 een einde moeten komen aan de wereld. Er waren verschillende ideeën, bijvoorbeeld een botsing met een enorme planeet en zelfs een omkering van het aardmagnetisch veld. Gelukkig liep het allemaal goed af. d.w.z. met nog een kortste dag van het jaar en een planeet die helemaal heel is gebleven!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt