Kinderen leren van hun vader de meeste woorden volgens wetenschappers

door Skip

14 December 2018

Kinderen leren van hun vader de meeste woorden volgens wetenschappers
Advertisement

In de wetenschappelijke wereld is men altijd van mening geweest dat kinderen van hun moeders de meeste taalvaardigheden leren zoals woordenschat en hoe woordjes klinken. Door een nieuwe studie wordt echter alles wat we voor waar hielden, ineens helemaal anders. Nu wordt vader erbij gehaald. Volgens dit onderzoek zouden kinderen het meeste van hun woordenschat van hem leren. Hieraan ligt ten grondslag een verband tussen taalpatronen en het Y-chromosoom.

via Eurekalert

Advertisement
sheldonl/Wikimedia

sheldonl/Wikimedia

Zou een van de ouders een grotere rol spelen in het leren van kinderen hoe ze moeten praten? Onderzoekers van de universiteit van Shanghai hebben geprobeerd om antwoord te geven op deze vraag. Zij ontdekten dat om precies te zijn, beide ouders invloed hebben op de taalverwerving van kinderen.

Laten we dingen even op een rijtje zetten: vroeger werd er gedacht dat kinderen uitsluitend de taal leerden van hun moeder, overeenkomstig met de uitdrukking "moedertaal". Alleen gaat dit slechts ten dele op. Moeders spelen zonder twijfel een hele belangrijke rol in de taalontwikkeling, in die mate zelfs dat baby's de "moedertaal" al leren voordat zij ter wereld komen.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Door het onderzoek in Shanghai is de kennis echter verder geordend die er al was van de taaloverdracht van ouder op kind. Moeder-taal is opgesplitst in twee aspecten, het fonemische (lees: klanken) en het lexicale (woordenschat).

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat we enerzijds van mama de klanken en uitspraak leren en de woordenschat van pappa.

Bron:

Advertisement