Onze obsessie met smartphones krachtig samengevat in één beeld

door Skip

20 December 2018

Onze obsessie met smartphones krachtig samengevat in één beeld
Advertisement

Op het Amsterdam Light Festival komen jaarlijks van over de hele wereld kunstenaars en bezoekers. Het festival bestaat sinds 2012 en heeft binnen enkele jaren internationaal de aandacht weten te trekken door de hoge kwaliteit van de werken die er tentoongesteld worden. Gedurende enkele weken licht de hoofdstad symbolisch op.

Een installatie in het bijzonder viel op, die is gepresenteerd in 2018 door Karoline Hinz en Gali May Lucas, omdat het hier, heel persoonlijk, over ons allemaal gaat.

via amsterdamlightfestival.com

Advertisement

Het thema is, zoals je direct kan zien, de obsessie die we hebben voor technologie. Bij de titel "Absorbed by Light" of: opgeslokt door licht, prikkelt de fantasie, al is smartphonelicht niet echt het soort licht waardoor we graag opgeslokt willen worden. We zijn hierdoor ongeneeslijk afgeleid.

Advertisement

Al een paar jaar is smartphoneverslaving een ding dat een van de meest besproken plagen is in deze maatschappij. Onderzoekers en experts discussiëren met elkaar over de oorzaken, het verloop en de gevolgen die het heeft in elke fase op weg naar volwassenheid. Maar zelfs medici die het veroordelen, lijken de verslaving niet te kunnen stoppen.

Deze kunstenares heeft natuurlijk inspiratie gehaald uit het dagelijks leven. Ze ziet, naar eigen zeggen, elke dag onder weg naar haar werk, mensen die helemaal zijn opgeslokt door hun smartphone. Niemand praat meer met elkaar zoals je dat doet in het sociale gebeuren in een restaurant, bar of de supermarkt.

Het beeld laat een voortdurend gevoel van vervreemding doorschemeren.

Advertisement