Slechts 2% van alle mensen op de wereld hebben groene ogen, maar dit is niet het enige wat hen bijzonder maakt

door Skip

23 December 2018

Slechts 2% van alle mensen op de wereld hebben groene ogen, maar dit is niet het enige wat hen bijzonder maakt
Advertisement

Groen gekleurde ogen zijn het zeldzaamst in deze wereld. Slechts 2% van de wereldbevolking heeft groene ogen, maar dat is niet het enige wat de mensen die groene ogen hebben bijzonder maakt. De groene oogkleur wordt door geen enkel groene pigmentkleur veroorzaakt, zoals dat bijvoorbeeld voor bruine ogen wel het geval is. Degene die deze kleur ogen heeft, heeft een hele bijzondere combinatie van pigmenten en reflecteren ze licht op een hele unieke manier.

Deze feitjes over mensen met groene ogen kende je nog niet.

via owlcation.com

Advertisement
unsplash.com

unsplash.com

Er zijn maar weinig mensen ter wereld die groene ogen hebben: ongeveer 2% van de populatie. In sommige landen komen mensen met groene ogen heel vaak voor. In Schotland en Ierland bijvoorbeeld heeft 86% van de inwoners groene ogen. Ook in IJsland komt deze kleur heel vaak voor en in het algemeen in landen in Noord-Europa.

Groene ogen kunnen onder elk volk voorkomen, onder meer Europeanen maar ook onder Amerikaanse indianen.

Een van de interessantste weetjes over deze kleur ogen is dat ogen niet groen zijn omdat er groen pigment in zit. Het is bekend dat bruine ogen bruin zijn vanwege melanine (een bruin pigment), terwijl door een gebrek hieraan ogen juist blauw zijn.

En groene ogen dan? Daar zit geen enkel groen pigment in, maar ze zijn het resultaat van een bijzondere mix van pigmenten, te weten melanine en lipochroom; een pigment met geeltinten. Ogen zien er ook groen uit door de manier waarop het oog licht absorbeert en reflecteert en dit bepaalt bepaalt bij iedereen de kleur ogen van mensen.

Groene ogen worden bij kinderen pas heel laat zichtbaar, tussen zes maanden en het derde levensjaar. Aanvankelijk worden alle kinderen geboren met helderblauwe ogen omdat melanine een tijdje nodig heeft om in de iris binnen te komen en de uiteindelijke kleur te geven.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

Laten we gaan kijken naar persoonlijkheid. Wat voor type persoonlijkheid hebben mensen met groene ogen? Er is geen enkele wetenschappelijke theorie die het verband tussen oogkleur en persoonlijkheid ondersteunt. Het gaat hier slechts om waarnemingen, die in veel gevallen wel kloppen. Van mensen met groene ogen wordt met name gezegd dat ze creatief, soms mysterieus en heel jaloers zijn.

Mensen met groene ogen mogen misschien wel zeldzaam zijn in deze wereld, maar van de filmwereld kan je dat absoluut niet zeggen. Het is namelijk heel vaak zo dat groene ogen de keus waren voor sommige personages om een bepaalde (meestal negatieve) eigenschap op te laten vallen. Denk aan Scar uit de Lion King, de gekke hoedenmaker uit Alice in Wonderland of Catwoman in Batman.

Nog een laatste weetje over groene ogen. In het dorp Liqian in China heeft tweederde van de inwoners afgezien van de karakteristieke amandelvormige ogen, blond haar en groene ogen. Er wordt gedacht zij afstammelingen zijn van de Romeinse generaal Marcus Licinius Crassus.

Nu wordt een ontmoeting met iemand die groene ogen heeft door al deze dingetjes echt heel bijzonder!

Advertisement