Miljoenen mensen hoeven misschien niet blind te worden want onderzoekers ontdekken hoe ze hoornvliezen in 3D kunnen printen

door Skip

30 December 2018

Miljoenen mensen hoeven misschien niet blind te worden want onderzoekers ontdekken hoe ze hoornvliezen in 3D kunnen printen
Advertisement

Een aantal wetenschappers van de Universiteit in Newcastle zijn er eindelijk in geslaagd de juiste formule te vinden waarmee ze een 3D-afdruk kunnen printen van een delicaat deel van het menselijk lichaam zoals het hoornvlies. In slechts 10 minuten kan er een hoornvlies worden gemaakt met een eenvoudige bioprinter en dankzij bio-inkt gemaakt met stamcellen en andere stoffen. Op deze manier zouden miljoenen mensen niet blind hoeven worden door beschadigingen, scheuren of aandoeningen van het hoornvlies.

via Newcastle University

Advertisement
Newcastle University/YouTube

Newcastle University/YouTube

Een team van onderzoekers van de Universiteit van Newcastle (Verenigd Koninkrijk) is het gelukt om met succes een menselijk hoornvlies te printen met een 3D-printer. Een speciale bio-inkt was de sleutel tot dit succes, die bestaat uit stamcellen (die uit het hoornvlies van een donor zijn gehaald) alginaat en collageen en ging dit allemaal de 3D-printer in. Uit de printer werden concentrische cirkels geperst en was het nieuwe hoornvlies in slechts 10 minuten klaar.

De onderzoekers hebben verder aangetoond hoe stamcellen zich kunnen vermeerderen en hoe het dan dus mogelijk is om bio-inkt "te kweken." Door een scan te maken van het oog, waarmee de juiste vorm en grootte kan worden bepaald, zou er ook kunnen worden voldaan aan de unieke specificaties van patiënten.

Advertisement
Newcastle University

Newcastle University

Aan het hoornvlies gerelateerde blindheid treft miljoenen personen, die er last van hebben door aandoeningen of doordat het is beschadigd, gescheurd en geschaafd. Talloze teams in heel de wereld probeerden de perfecte bio-inkt te maken omdat er op dit een groot gebrek is aan beschikbare hoornvliezen voor transplantatie.

Nu is het basismateriaal er en is het klaar voor gebruik, maar volgens Che Connon, die eindverantwoordelijke is voor het onderzoek, zal het nog wel een paar jaar duren voordat de  eerste geprinte hoornvliezen kunnen worden getransplanteerd. Maar we kunnen optimistisch zijn over de toekomst, ook door de enorme stappen die er zijn gezet en er mogelijk miljoenen mensen van blindheid kunnen worden gered.

Advertisement