Kinderen die tablets en smartphones gebruiken lopen het risico taalontwikkelingsachterstanden te krijgen volgens een onderzoek

door Skip

31 December 2018

Kinderen die tablets en smartphones gebruiken lopen het risico taalontwikkelingsachterstanden te krijgen volgens een onderzoek
Advertisement

Kinderen smartphones en tablets geven of ze helemaal verbieden zijn niet langer meer alleen maar twee verschillende keuzes in de opvoeding. Ook het welzijn van kinderen staat namelijk op het spel zoals door de jongste studies wordt aangetoond. Er is in deze onderzoeken een verband gevonden tussen het gebruik van mobiele apparaten en taalontwikkelingsachterstanden.

Een onderzoek dat is gedaan door de Universiteit van Toronto, werpt licht op dit onderwerpt en waaruit voor de eerste keer blijkt dat het gebruik van smartphones en tablets onwenselijke gevolgen heeft voor hele jonge kinderen.

via Science Daily

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Het is niet ongebruikelijk om een kind dat nog niet kan praten, met het grootste gemak mama of papa z'n telefoon zien gebruiken. Is het een teken van intelligentie of een situatie om je zorgen over te maken? Volgens experts van de Universiteit van Toronto zijn er veel meer risico's voor kinderen dan voordelen.

Volgens de deskundigen lopen kinderen die nog niet praten maar al tablets en smartphones gebruiken, meer risico lopen op het ontwikkelen van een achterstand in hun taalontwikkeling. Deze conclusies worden getrokken op basis van een onderzoek, waar er werd gekeken naar kinderen in de leeftijd van twee tot zes jaar, en er een verband is gelegd tussen de snelheid waarmee enkele activiteiten werden uitgevoerd en hoe lang ze technologische apparaten gebruiken.

In het onderzoek wordt aangetoond hoe meer smartphones en tablets worden gebruikt, des te groter de kans is op taalontwikkelingsachterstanden. Om precies te zijn ziet men moeilijkheden bij het omzetten van geluid in duidelijke woorden, ook als er geen problemen zijn met lichaamstaal of met sociale contacten.

Advertisement
Kinderen die tablets en smartphones gebruiken lopen het risico taalontwikkelingsachterstanden te krijgen volgens een onderzoek - 2

De oorzaak hiervan kan worden teruggevoerd op het feit dat er voor de dingen die je doet met deze apparaten het niet nodig is om taalvaardigheden te ontwikkelen, waardoor er hierin een achterstand wordt opgelopen.

Ook het Amerikaans genootschap van kinderartsen komt met een waarschuwing: kinderen jonger dan 18 maanden zouden mobiele apparaten niet mogen gebruiken of moet dit worden beperkt.

Het is veel zinvoller en heilzamer om dingen te doen met kinderen zoals onder ander verhalen vertellen, samen liedjes zingen en met hen praten; allemaal manieren om ervoor te zorgen dat kinderen gaan praten.

Source:

Advertisement