Door kinderen te betalen voor huishoudelijke klusjes leren ze wat het is om te worden beloond, niet om zichzelf nuttig te maken - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Door kinderen te betalen voor huishoudelijke…
In China is de grootste luchtzuiveringsinstallatie gebouwd ter wereld Het

Door kinderen te betalen voor huishoudelijke klusjes leren ze wat het is om te worden beloond, niet om zichzelf nuttig te maken

818
Advertisement

In gezinnen worden kinderen vaak betrokken bij de huishoudelijke taken. Maar vaker nog gaat dit gepaard met een geldelijke beloning. "We doen het om ze de waarde van geld te leren" hoor je sommige ouders zeggen. Maar experts zijn een hele andere mening toegedaan als het aankomt op het betalen van kinderen omdat ze wat taken hebben verricht, als leden van een gemeenschap, m.a.w. een gezin.

Waarom zou het dan beter zijn om ze niet een beloning te geven, en wanneer is dit dan wel goed om te doen?

In plaats van kinderen eraan te laten wennen met kleine geldbedragen om te gaan, leren we kinderen dat ze ook een beloning moeten krijgen voor dingen waarvoor je doorgaans niet beloond wordt in het leven.

Is het verkeerd om een vergelijking te maken tussen volwassenen en kinderen? Volgens experts niet, tenminste niet wanneer het aankomt op het een handje moeten helpen in het huishouden.

"Wanneer we kinderen betalen om dingen te doen die mensen als lid van een gemeenschap altijd moeten doen als lid van een gemeenschap en een gezin, laten we hen daarmee weten dat ze het volste recht hebben om een beloning te krijgen voor deze dingen," aldus Heather Beth Johnson, socioloog aan de Lehigh-universiteit.

Door voor huishoudelijke taken geld te geven kan er een verwachting ontstaan bij kinderen, waardoor ze dan gaan denken dat ze voor basisdingen geld moeten krijgen. Ouders zouden hen liever moeten zien als leden van het gezin, gelijk aan de rest, en zijn ze om die reden verplicht te helpen naar vermogen.

Advertisement

Volgens experts is 18 maanden de leeftijd waarop kinderen de behoefte beginnen te krijgen om een handje te helpen in het huishouden, nieuwsgierig ernaar om betrokken te worden bij de dingen die "grote mensen" doen. Als het zover wordt er in gezinnen op twee verschillende manieren gereageerd. Een aantal accepteren het voornemen van kinderen en voor anderen lopen de kinderen nog altijd in de weg als de dingen worden gedaan.

"We leiden hen af met andere bezigheden, we doen de dingen snel als ze liggen te slapen, we laten hen weten dat we aan hun wens om te helpen niet zoveel hebben. Het moet dan ook niet als een verrassing komen als na korte tijd deze natuurlijke opwelling om te helpen in het huishouden wegzakt" voegt Johnson toe.

foto: maxpixel.net

Als ouders de hulp die kinderen aanbieden niet accepteren, dan zal het mogelijk heel moeilijk gaan worden om dat weer te krijgen als ze ouder zijn en dingen kunnen doen in huis. Daarom is het dus zo belangrijk een kind meteen het gevoel te geven een onderdeel van het gezin te zijn vanaf het moment dat het beseft dat dit zo is (zo rond 18 maanden).

Experts vinden een geldelijke beloning niet pertinent verboden, sterker nog, ze verwachten er met name wel een in de volgende twee situaties: wanneer een kind extra taken doet, of wekelijks zakgeld dat losstaat van het helpen in huis.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt