Uit een statistiek van 2018 blijkt dat 90,5% van het plastic niet wordt gerecycled en dat schokt de wetenschappelijke gemeenschap

door Skip

07 Januari 2019

Uit een statistiek van 2018 blijkt dat 90,5% van het plastic niet wordt gerecycled en dat schokt de wetenschappelijke gemeenschap
Advertisement

De Royal Statistical Society is een organisatie en een van de grootste instellingen ter wereld die promoot hoe belangrijk gegevens en statistieken zijn voor het onderzoeken van ontwikkelingsprocessen zodat die kunnen worden verbeterd. Elk jaar bestudeert een uitmuntende groep van kundige gegevens- en statistiekanalisten de voornaamste dingen die gebeuren wat betreft de aarde en de mens en publiceren ze cijfers en voorspellingen. Hieruit wordt elk jaar een "winnaar" gekozen, d.w.z. een statistiek die behoorlijk relevant of zorgwekkend is en die de aandacht verdient van het publiek.

De winnaar van de International Statistics van 2018 is dat 90,5% van het in 2018 geproduceerde plastic niet wordt gerecycled.

via Statistics of the year 2018

Advertisement
pixnio

pixnio

De berekende cijfers zijn rampzalig. Van de geschatte 6.300 miljoen ton plastic is 90.5% niet gerecycled. Twaalf procent is terechtgekomen in de verbrandingsoven en ligt 78,5% op vuilnisbelten, in oceanen of ergens anders in de natuur.

Dit zijn zulke zorgwekkende verhoudingen in deze statistieken dat ze de "ereplek" hebben gekregen in de ranglijst en staat het boven andere belangrijke onderwerpen zoals honger in de wereld of de dramatisch geringe hoeveelheid vrouwen aan de top bij bedrijven.

Advertisement
VIRIN/afcec.af.mil

VIRIN/afcec.af.mil

Een andere statistiek die ook kans had op de eerste plaats – en iets is dat dichtbij komt – is 64,946. Dit zijn het aantal gevallen van mazelen die in Europa zijn geregistreerd vanaf november 2017 tot oktober 2018.

Uit een statistiek van 2018 blijkt dat 90,5% van het plastic niet wordt gerecycled en dat schokt de wetenschappelijke gemeenschap - 3

Om af te sluiten met een positieve noot, die echter een lijstje komt die betrekking heeft op het Verenigd Koninkrijk: de winnaar is het percentage 27,8% oftewel de piek van door zonnecentrales geproduceerde elektriciteit op 30 juni 2018. Anders gezegd was zonne-energie op die dag de voornaamste bron van elektriciteit in heel het land.

In dit deprimerende overzicht is dat dan weer een zonnestraaltje die hoop geeft.

Advertisement