Enorme bossen worden met de grond gelijkgemaakt om palmolie te produceren: de foto's zijn overduidelijk - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Enorme bossen worden met de grond gelijkgemaakt…
Wat je wel en wat je NIET moet doen als je wordt gebeten door een slang Belastingontduiking laten stoppen? In Portugal is het ze gelukt met een enkele klik, maar lijkt dit ergens anders geen weerklank te vinden

Enorme bossen worden met de grond gelijkgemaakt om palmolie te produceren: de foto's zijn overduidelijk

Door Skip Tromp de Haas
2.447
Advertisement

Als we door de gangpaden lopen in supermarkten, kunnen we zien dat er op veel producten vandaag "zonder palmolie" staat. Nadat dit een van de meestgebruikte ingrediënten is geworden in de voedingsmiddelenindustrie, werd duidelijk welke wereld er schuilgaat achter de productie van dit soort olie, die zeer schadelijk is voor het milieu en het dierenrijk. Denk hierbij aan de verwoesting van het regenwoud, en de verkleining van de habitat van orang-oetans die dit tot gevolg heeft, en de zeer zware c02-afdruk die wordt achtergelaten bij de omzetting van deze olie in brandstof. Volgens de meeste gezondheidsorganisaties in de wereld zorgen de verzadigde vetten waar palmolie uit bestaat voor een grotere risicofactor op hart- en vaatziekten.

In opnames die door Greenpeace zijn gemaakt is een ontbossingsoperatie zien in Indonesië, een van de landen die het meest worden getroffen door dit fenomeen.

Het gebied dat gefilmd werd tussen mei 2015 en april 2017 is PT Megakarya Jaya Raya, een gebied in het regenwoud van Papoea dat door de Indonesische overheid is aangewezen voor de productie van palmolie, en waar bedrijven van het kaliber als Nestlé, PepsiCo en Mars uit putten.

De opnames laten een schokkende realiteit zien: een gebied dat net zo groot is als de helft van Parijs wordt met de grond gelijkgemaakt en zijn de machines die bezig zijn, goed te zien.

foto: YouTube/GreenPeace

De bossen in de Papoea-regio zijn de laatste bossen die in de naam der commercie zijn vernietigd. Tussen 1990 en 2015 werden de bossen van Sumatra en Kalimatan bijna helemaal vernietigd (het gaat om ongeveer 24 miljoen hectare tropisch woud).

Advertisement

GreenPeace maakt melding van de situatie door middel van deze opnames en zegt erbij:

foto: YouTube/GreenPeace

"Als de Indonesisiche regering het blijft opnemen voor deze vorm van industrie, dan zou het op zijn minst regels moeten invoeren die ontbossing en het afgraven van turf stoppen, ook moeten zij een einde maken aan het uitbuiten van werknemers en de plaatselijke gemeenschappen".

Deze bossen in Indonesië, komen wat betreft biodiversiteit in planten en dieren op de tweede plaats en moeten het Amazonewoud boven zich dulden. Dit is wat ermee gebeurt:

foto: YouTube/GreenPeace

Bekijk de Video:

Tags: MilieuDossier
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt