Een expert laat ons de juiste manier zien hoe je een kat vast moet pakken - en dat is niet de meest gebruikelijke manier! - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een expert laat ons de juiste manier…
Het hilarische reisverhaal van een vader die aanbood 60 kinderen op reis te vergezellen Voor het eerst wordt een bijensoort op de lijst van soorten gezet die worden bedreigd met uitsterven

Een expert laat ons de juiste manier zien hoe je een kat vast moet pakken - en dat is niet de meest gebruikelijke manier!

Door Skip Tromp de Haas
2.312
Advertisement

Ook al laat je kat niet merken dat hij het vervelend vindt, is het zeer waarschijnlijk dat wanneer je hem om wat voor reden dan ook oppakt, je hem waarschijnlijk dan net achter zijn voorpoten vastpakt en je zijn achterpoten laat bungelen zolang je hem verplaatst. Als we de uitleg van een Canadese dierenarts mogen geloven, is dit de simpelste manier om je kat nerveus te maken en een kans te maken op het krijgen van schrammen. De methoden die dierenarts Burstyn laat zien in een video, maken duidelijk hoe je het goed moet doen en worden er enkele bijzonderheden van deze trucs belicht.

Dierenarts Uri Burstyn laat zien hoe je een kat op je arm neemt, en legt enkele algemene regels uit om hem niet bang te maken.

Deze aanwijzingen zijn handig voor zowel katteneigenaren die hun beest graag beter zouden willen leren kennen, maar ook voor mensen die met een noodgeval zitten en het nodig is om medicijnen te geven, een kat van de straat te halen, of om hem in een kattenmand te krijgen zodat hij mee kan in de auto.

De juiste manier om een kat vast te pakken is door hem meer steun te geven

Om dit te doen moet je een hand achter de voorpoten plaatsen en de andere hand voor zijn heupen. Hierdoor zal de kat niet alleen rustig blijven omdat hij voelt dat hij goed wordt vastgehouden, maar ook omdat zo wordt voorkomen dat hij met zijn achterpoten heen en weer bungelt, je hem hierdoor niet kunt vasthouden en je misschien schrammen krijgt.

Advertisement

Een ander heel belangrijk ding is hoe je hem vast hebt.

Een kat, als je hem echt moet oppakken, moet zich veilig voelen en is het daarom belangrijk dat zijn lijf contact maakt met het lichaam van degene die hem vasthoudt. Om dit te doen kan je hem dicht tegen je borst aanhouden met je arm om zijn hele achterlijf te ondersteunen en tegelijkertijd zijn voorpootjes steun te geven met je vrije hand (foto).

Wat te doen als je een kat op zijn plaats moet houden?

In de context van hetgene er tot zover gezegd is, is het belangrijk om een veilig gevoel door te geven aan de kat. Dat kan worden door lichtjes maar toch stevig te drukken op het voorste en achterste gedeelte van zijn rug, en dat zou voldoende moeten zijn om je kat op zijn plaats te houden.

De noodgreep op zijn Amerikaans, oftewel als een "American football".

Burstyn noemt het zo, en het is gemakkelijk voor te stellen waarom dat zo is: door een kat op te pakken en zijn kop naar je heup te richten terwijl je zijn achterpoten ondersteunt en hem in je armen te sluiten als een football, is een hele handige manier van vasthouden in situaties waar je weinig tijd hebt om te reageren.

Advertisement

Is jouw kat een "schouderklimmer?"

Burstyn noemt alle katten zo die alleen graag willen worden vastgehouden als ze mogen balaceren op de schouders van de baas. Volgens de dierenarts is dit niets vreemds en zeldzaams, maar kan je dit zelf ook uitproberen. Volg het tweede deel van de video hieronder om te zien hoe je een kat op of je schouder moet laten klimmen!

Bekijk de Video:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt